Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kako do novca iz europskih fondova

Autor: Petra Mičić

28.04.2009. 22:00
Kako do novca iz europskih fondova

Foto: Adam VIDAS



Kakve su perspektive i izazovi programa i potpora poduzetništvu, pitanje je na koje su u Zadru pokušale odgovoriti Mirjana Samarđić (Razbor d.o.o) i Nataša Bušić (HGK Split) koje su opisale način funkcioniranja fondova Europske unije, način na koji se planiraju te što je od fondova namijenjeno financiranju privatnog sektora.
Uvodno predavanje je održala Nataša Bušić koja je predstavila projekt Europske poduzetničke mreže Hrvatske (EEN). Nju čini 80 konzorcija uključujući oko 500 organizacija (komore, razvojne agencije itd.), preko 4.000 profesionalaca s iskustvom, čiji je osnovni cilj povećati inovativne kapacitete poduzetnika, olakšati pristup EU tržištu te informirati o aktivnostima koje nudi Europska unija.
Na predavanju se detaljnije govorilo o novom predpristupnom instrumentu IPA, tj. onim njegovim komponentama koje su namijenjene poslovnom sektoru
te programima Zajednice u kojima RH može sudjelovati. IPA predpristupni instrument je program za pomoć zemljama kandidatkinjama za ulazak u EU (Hrvatska, Turska, Makedonija) i potencijalnim zemljama kandidatkinjama
(Zapadni Balkan) te zamjenjuje Phare, ISPA-u, SAPARD i predpristupne instrumente koji su bili namijenjeni Turskoj, kao i CARDS instrument.
– Kako do sada nije bilo informativnih seminara odlučili smo poduzetnicima prezentirati kakve su mogućnosti financiranja iz EU fondova – naglasila je Samarđić.