Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Povezivanje nekadašnje i današnje hrvatske metropole

Autor: Velimir Brkić

28.04.2009. 22:00
Povezivanje nekadašnje i današnje hrvatske metropole


U zagrebačkoj Palači “Dverce” svečano je potpisana Povelja o suradnji i prijateljstvu između Grada Nina i Grada Zagreba. Uime Branimirovog grada, najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina, Povelju je potpisao gradonačelnik Emil Ćurko, a uime hrvatske metropole gradonačelnik Milan Bandić. Poveljom o suradnji i prijateljstvu izražava se namjera suradnje u ostvarivanju zajedničkih interesa unapređivanja područja bitnih za razvoj oba grada, posebno na području zaštite kulturnih dobara od iznimnog značenja za cjelokupnu hrvatsku kulturnu baštinu.
Gradonačelnik Ćurko pozdravio je Grad Zagreb uime svih svojih sugrađana. Istaknuo je iznimnu povijesnu, nacionalnu i kulturnu važnost Grada Nina, grada čija je kultura stara više od 3.000 godina, grada koji je 879. godine postao mjestom prvog priznanja hrvatske države, grada koji je sa svojom obnovom i revitalizacijom nakon višestoljetnog zapostavljanja, započeo tek u suvremenoj Hrvatskoj državi, ali i Grada koji treba puno više senzibiliteta i podrške od svih institucija u Hrvatskoj državi i to ne samo moralne, nego i materijalne. Gradonačelnik Ćurko izrazio je zadovoljstvo što je na ovaj način utrt put suradnje i prijateljstva između najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada i današnje metropole moderne Hrvatske.
Zagrebački gradonačelnik Bandić izražavajući izuzetnu čast što je do ove Povelje došlo, pozdravio je zalaganje, rad, rezultate i viziju gradonačelnika Emila Ćurka koju ima za obnovu i razvoj kraljevskog Nina. Naglasio je da je Nin treći grad u Hrvatskoj, nakon Knina i Lepoglave, s kojim Zagreb potpisuje Povelju o suradnji i prijateljstvu te je istaknuo kako se doista svijest svih Hrvata iz temelja mora mijenjati prema tom drevnom gradu. Naglasio je važnost obnove vrijedne kulturne baštine u Ninu koja nije samo ninska, već i vrijedna nacionalna kultura i baština te da će i Zagreb svom prijateljskom Ninu maksimalno pomoći u očuvanju te vrijedne baštine i zaštiti i obnovi povijesne jezgre i to ne samo moralno, već i materijalno, kao što pomaže i drugim gradovima u Hrvatskoj koji imaju vrijednosti, poput ovih ninskih.
Inicijativa za ovu Povelju potekla je od strane ninskog gradonačelnika Ćurka koji je još u kolovozu 2006. godine, zagrebačkom gradonačelniku Bandiću uputio pismo namjere, vođen željom za povezivanjem “povijesne” i današnje metropole Hrvatske države, kao i nužnošću da se Gradu Ninu, osim moralne podrške koju već godinama ima od svih stručnih instancija (povijesne, arheološke, konzervatorske…), pomogne i na neki konkretan način.
Na samom kraju svog obraćanja medijima, gradonačelnik Bandić pozdravivši sve ninske građane još je jednom naglasio zadovoljstvo povezivanja “povijesne” i današnje metropole Hrvatske države.