Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Primili 14 ponuda za uređenje trga

Autor:

28.04.2009. 22:00
Primili 14 ponuda za uređenje trga

Foto: Zvonko KUCELIN



Natječaj je bio raspisan od 19. veljače do 27. travnja i u tom vremenu autori su mogli predati svoje ideje parternog uređenja trga koji već godinama stoji raskopan


Na natječaju za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje parternog uređenja Trga Petra Zoranića u Zadru, koji je raspisalo Društvo arhitekata Zadra, pristiglo je 14 ponuda.
Natječaj je bio raspisan od 19. veljače do 27. travnja i u tom vremenu autori su mogli predati svoje ideje parternog uređenja trga koji već godinama stoji raskopan.
Iva Domanovac Budija, predsjednica Društva, rekla je da će se ponude, odnosno natječajni radovi otvarati poslije 1. svibnja. Tada bi se moglo znati više o tome kojim bi smjerom trebalo krenuti uređenje ovog trga, koji predstavlja jedan od glavnih ulaza na Poluotok i kojim dnevno prođe veliki broj Zadrana.
Naime, i Zadrani i njihovi gosti već godinama gledaju u iskopine preko željezne ograde koja izgleda kao da je privremeno montirana kako bi zaštitila iskopine. Turistima je rupa s arheološkim nalazima zanimljiva, ali Zadranima više nije toliko atraktivna. Ipak, istraživanja su odavno završena, a od najavljene zaštite iskopina ni traga ni glasa.
Ipak, raspisivanjem natječaja za idejno rješenje parternog uređenja nazire se početak rješavanja ovog dugogodišnjeg nereda u blizini Trga pet bunara.
Kao konačno rješenje prezentacije arheoloških nalaza na Trgu Petra Zoranića do sada je bilo spominjano nekoliko mogućnosti – od naznačivanja arheoloških slojeva u popločenju, prezentacije dijela nalaza pod staklenom površinom, do spuštanja cijelog prostora trga na antičku i srednjovjekovnu razinu. No, o tome je ipak, prije raspisivanja arhitektonskog natječaja preuranjeno govoriti. Prema riječima konzervatora, cijeli prostor trebalo bi sagledati mnogo kompleksnije, dakle, ne samo kroz prezentaciju iskopina. Trg Petra Zoranića, naime, vezan je uz drugi obližnji Trg pet bunara. Prema Zoranićevu trgu otvara se Providurova palača. Potrebno je razmisliti i o njenom oživljavanju, a u konačnici bi, prema mišljenju stručnjaka, trebalo uključiti i prostor ispred crkve Sv. Šime.