Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

S Rokom po pobjedu

Autor: Roman Morović

28.04.2009. 22:00
S Rokom po pobjedu

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon ove pobjede nad Zagrebom osjetio sam novu atmosferu u momčadi. Igračima je malo laknulo nakon ovih domaćih utakmica koje smo morali dobiti, Cibone, Splita i Zagreba. Znali smo da moramo pod svaku cijenu dobiti te utakmice i pritisak je bio zaista velik, a sada će nam na gostovanjima ipak biti malo lakše – ističe Zmago Sagadin


Po prvi put košarkaši Zadra i Splita dalmatinski će derbi odigrati u novoizgrađenoj Spaladium Areni, velikoj višenamjenskoj dvorani koja može primiti 12 tisuća posjetitelja, a u kojoj Splićani odnedavno odigravaju svoje utakmice nakon odlaska s Gripa. Posljednju utakmicu ovih dvaju protivnika na Gripama dobio je Zadar s 83-91, a bila je to prva utakmica, nakon odlaska Aleksandra Petrovića, koju je na klupi Zadra vodio Denis Pleslić. U odnosu na današnju utakmicu u sastavu Splita tada su igrali Antonio Grant i Stephen Brun, a nije bilo Jamona Gordona i Darlona Johnsona, dok su u sastavu Zadra još uvijek bili Dixon (nije igrao), Garnett i Ivanov, a nije bilo Vladimera Boise i Marka Cara. Prema tome, povući nekakvu paralelu između te utakmice i ove večerašnje ne bi imalo apsolutno nikakvog smisla. U međuvremenu, Zadrani i Splićani ipak su imali priliku vidjeti koliko su i kako te brojne promjene utjecale na koju momčad i to prije samo desetak dana kada je u dvorani Krešimira Ćosića Zadar došao do treće ovosezonske pobjede protiv Splita. Zadrani u tom susretu nisu imali većih poteškoća i na kraju su slavili s prilično uvjerljivih +15, 88-73. No, trener Zmago Sagadin upozorava kako to ne znači da će večerašnja utakmica biti lagan posao za njegovu momčad.
Neće biti lako
– Svima nama je jasno da to neće biti nimalo laka utakmica. Susret sa Zagrebom je bio dosta iscrpljujući i gostovanje u Splitu za nas predstavlja još jednu u nizu teških utakmica. Ne gajimo nikakve iluzije da ćemo protiv Splita lako doći do pobjede, ali mi idemo tamo napraviti sve što je u našoj moći da osvojimo nova dva boda – kazao je Sagadin u najavi utakmice.
Splićanima u ovom slučaju igra samo pobjeda. Želi li dohvatiti treće mjesto i NLB ligu momčad Tea Čižmića, mora pobijediti sve utakmice do kraja, počevši od Zadra i pritom Zagreb dobiti s više od devet poena razlike te se nadati kako će “mravi” dva puta izgubiti od Cibone. Nije to nimalo jednostavna računica, ali kažu u Splitu, “dok ima nade mi ćemo se boriti”.
– Split je u teškoj situaciji, tako da je kod njih vjerojatno maksimalna mobilizacija i sigurno će napraviti sve što mogu da nas dobiju, a mi smo već vidjeli da Split ima dobru momčad. Oni su do sada pokazali da se mogu ravnopravno nositi sa svima pa čak i u onim utakmicama koje su izgubili. Cibona se prošli tjedan nije prošetala u Splitu, nego je do dvije minute prije kraja bila neizvjesna utakmica. Split ima kvalitetu, ima tri izuzetno dobra stranca i pet-šest vrlo kvalitetnih domaćih igrača, odnosno sve skupa devet ili deset igrača koji znaju i mogu igrati na nivou. Ako im dozvolite da se razigraju i razlete, a tu prije svega mislim na vanjski šut, vrlo lako se može dogoditi da pada sa svih strana.
Zaustaviti centre-šutere
Trener Zadra, kao i uvijek, istaknuo je kako će njegova momčad prije svega morati zautaviti najopasnije igrače Splita, a onda odigrati pametno i smireno u napadu kako bi došla do prednosti koja joj može osigurati pobjedu.
– Specifičnost njihove momčadi je da imaju centre koji su sposobni pogađati trice i to u serijama. To se ponajprije odnosi na Johnsona, Delaša i Grgurevića, a jedino Stipanović nije baš dobar šuter. Međutim, ova trojica centara uvijek stvaraju probleme i nama i drugim momčadima, jer su naši centri uglavnom navikli da se povuku u reket i čekaju da im dođe protivnički centar, a Johnson se zaustavi na trici i pogodi prije nego što naš centar uopće reagira. Zato ćemo morati vrlo pažljivo braniti te centre na vanjskim pozicijama. Osim toga, morat ćemo bolje braniti “pick and roll” igru Shannona i Gordona koji su nas prije desetak dana dosta puta probili, a onda ili pogađali ili dodavali vani na šut Batini i Štembergeru. To su neke stvari koje smo dosta slabo branili na prvoj utakmici i sada ćemo to morati popraviti. Na prvoj utakmici ste mogli vidjeti da bi Split, čim bi ja ubacio Tonija u igru, odgovorio s Gordonom koji ga je napadao jedan na jedan i onda kažnjavao tu razliku u težini i snazi.
Ostati na vrhu
Zadar će večeras loviti sedmu uzastopnu pobjedu kako bi ostao na diobi prvoga mjesta zajedno s Cibonom i Zagrebom, uz pretpostavku da momčadi iz metropole neće imati previše briga protiv Šibenika, odnosno Svjetlosti. Iako se Zadrani tek moraju izboriti za povoljnu poziciju uoči doigravanja, pritisak je, kaže Sagadin, sada ipak malo manji.
– Nakon ove pobjede nad Zagrebom osjetio sam novu atmosferu u momčadi. Igračima je malo laknulo nakon ovih domaćih utakmica koje smo morali dobiti, Cibone, Splita i Zagreba. Znali smo da moramo pod svaku cijenu dobiti te utakmice i pritisak je bio zaista velik, a sada će nam na gostovanjima ipak biti malo lakše. Igrači rade dobro, motivirani su i koncentrirani na utakmice koje su pred njima. Vjerujem da ćemo sutra odigrati dobru utakmicu, nadam se dovoljno dobru za pobjedu – zaključio je trener Zadra.
 


 KONAČNO POVRATAK ROKA STIPČEVIĆ




Nakon šest utakmica pauze zbog loma ruke na četvrtfinalnoj utakmici Eurokupa protiv Bilbaa, u sastav Zadra konačno se vraća Rok Stipčević.
– Vratio nam se Rok Stipčević koji od ponedjeljka trenira normalno s ostatkom momčadi i odradio je već tri treninga bez problema. Vjerujem da će do utakmice biti sve u redu i da će on protiv Splita biti normalno u rotaciji. Teško je bilo igrati ova tri tjedna bez njega, ali sada se on vraća u igru i sigurno će nam biti puno lakše. Za sada od njega još ne očekujem da preuzme neku glavnu ulogu, nego da se pomalo vrati u ritam utakmica. To je psihološki dobro i za momčad, jer je on jedan od naših stožernih igrača i neformalnih lidera na terenu – kazao je Sagadin.


 LIONS VRŠAC U NLB LIGI


Košarkaši Lionsa iz Vršca izborili su nastup u NLB ligi iduće sezone. Iako su u skupini B srpske Superlige upisali samo jednu pobjedu u šest susreta, Lionsi će dogodine igrati regionalnu ligu budući da Vojvodina koja je u skupini A imala omjer 2-4, nema pravo nastupa, jer je ove sezone završila na posljednjem mjestu. Tako će Vršac, grad s manje od 40 tisuća stanovnika, iduće sezone u NLB ligi imati dva predstavnika, Hemofam i Lions.