Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U Zadru samo jedan krug izbora

Autor: Velimir Brkić

28.04.2009. 22:00
U Zadru samo jedan krug izbora

Foto: Velimir BRKIĆ



U utrci za župana Stipe Zrilić i Duško Vidov, a gradonačelnika Zadra Ingrid Antičević-Marinović i Zvonimir Vrančić, što znači da će Zadrani već u prvom pokušaju natpolovičnom većinom izabrati svoje čelnike


Na prvoj konferenciji za novinare, nakon što je 27. travnja točno u ponoć istekao rok za predaju kandidacijskih lista za lokalne, prve neposredne izbore koji će se održati 17. svibnja, jučer rano poslijepodne u prostorijama Trgovačkog suda, predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Antun Klišmanić obznanio je kako će se za zadarskog župana natjecati samo dva kandidata, Stipe Zrilić (HDZ-ova koalicija) i Duško Vidov (SDP-ova koalicija).
U utrci za mjesto u Županijskoj skupštini Županijsko povjerenstvo je primilo šest lista, HDZ-ovu i SDP-ovu s koalicijskim partnerima, Demokratske stranke umirovljenika (DSU), Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) te dvije liste koje su formirali građani srpske nacionalne manjine – Samostalna demokratska Srpska stranka (SDSS) i novoosnovana Demokratska partija Srba (DPS).
Za zadarskog gradonačelnika također je istaknuto dvoje kandidata, dr. Zvonimir Vrančić s HDZ-ove koalicije i Ingrid Antičević-Marinović sa SDP-ove koalicijske liste. Nositelj HDZ-ove koalicijske liste je Božidar Kalmeta, a SDP-ove Ingrid Antičević-Marinović.
U svim drugim gradovima Zadarske županije više je kandidata za gradonačelnika. Od trojice kandidata u Obrovcu, četvero u Benkovcu, petero u Biogradu, a čak šestero kandidata za čelnu poziciju borit će se u Gradu Pagu. Istovremeno u Benkovcu za Gradsko vijeće kandidiralo se čak 10 kandidacijskih lista, u Pagu osam, Biogradu sedam, Ninu šest, a u Obrovcu pet. 
U Gradskom izbornom povjerenstvu za zadarsko Gradsko vijeće je zaprimljeno sedam lista. HDZ-ova s koalicijskim partnerima, SDP-ova s njihovim koalicijskim partnerima, lista HČSP-a, lista DSU-a i Zelena lista Atane Grbić-Martinović te dvije nezavisne – Željka Predovana, donedavnog HNS-ovca i Drage Petričić, aktualne zadarske pročelnice koja vodi gradski odjel za provedbu građevinskih dokumenata.
Na novinski upit nalazili se u sukobu interesa zbog toga što mu je sin, direktor zadarske Fine Josip Klišmanić na HDZ-ov listi za zadarsko Gradsko vijeće, Antun Klišmanić je citirao zakonsku odredbu po kojoj je nedopušteno biti član glasačkog odbora, ako je član obitelji na listi.
– Uostalom, moj je sin na listi za Gradsko vijeće, a ja sam predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva, zaključio je predsjednik Županijskog suda Antun Klišmanić dodajući da ako bude podnesen prigovor, on neće sudjelovati u odlučivanju, već preostali članovi Županijskog izbornog povjerenstva.
Jedini prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu stigao je iz Galovca. Naime, stranka HSS poslala je prigovor za nekoliko kandidata na HDZ-ovoj kandidacijskoj listi.