Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čast sv. Donatu, ali Popovićanima više znače taj kamen i crkva nego cijeli Zadar!

Autor: Boris Kupčak

28.04.2010. 22:00
Čast sv. Donatu, ali Popovićanima više znače taj kamen i crkva nego cijeli Zadar!

Foto: A. SITNICA



Na mjesnom groblju u Popovićima nekada je stajala ranoromanička crkva sv. Mihovila iz 11. stoljeća. Nju su minirali agresori, a ono što boli mještane je, osim toga što taj spomenik nulte kategorije nije obnovljen, odnošenje pisanog kamenja ugrađenog u zidove
Mještani sela Popovići, koje se nalazi u zaleđu Benkovca, ogorčeni su odnošenjem njihova kulturnog blaga od strane Arheološkog muzeja Zadar i zahtjevaju ga natrag. Naime, na mjesnom groblju nekada je stajala ranoromanička crkva sv. Mihovila iz 11. stoljeća, nju su minirali agresori, a ono što boli mještane je, osim toga što taj spomenik nulte kategorije nije obnovljen, odnošenje pisanog kamenja ugrađenog u zidove. Jedan kamen navodno je uzidan u neku od okolnih crkava, dok su drugi vredniji uzeli djelatnici Arheološkog muzeja, bez znanja mještana, o čemu su obaviješteni Ministarstvo kulture i policija – koja je kamen i pronašla. Kamen koji je bio uzidan na južnoj strani procjenjuje se da je star dvadesetak stoljeća, a svjedoči o graničnom sporu i presudi između komuna Nadin i Karin za K. Dolabele, navodi se u knjizi fra Stanka Bačića te se dodaje kako se ne zna kada je kamen, visok 0,90 i širok 0,56 metara, pronađen i ugrađen u crkvu.
Mještani su osnovali i Odbor za povrat kamena s natpisom iz Arheološkog muzeja u Zadru u crkvu sv. Mihovila u Popovićima i obnovu Crkve, javili su se obratili Jasenu Mesiću, ravnatelju Uprave za arheologiju Ministarstva kulture, koji im je u telefonskom razgovoru obećao obnovu crkve do 2011. godine, ali im to nije dao pismeno. Odbor u sastavu Drinko Rogić, Željko Rogić i Živko Rogić, mu je poslao pismo u kojem objašnjavaju situaciju i zahtjevaju priznanje da je kamen odnesen te da se nalazi i privremeno čuva u Arheološkom muzeju, kao i da će 2011. godine biti vraćen zbog ugradnje u zidine prilikom obnove. Ukoliko im se ne izda potvrda zahtijevaju povrat odmah, a kamen će obnovu crkve sv. Mihovila, čekati u crkvi sv. Ante u Popovićima. Zanimljiv je dio pisma u kojemu Jasenu Mesiću objašnjavaju tretman koji su imali od Dražena Maršića, ravnatelja Arheološkog muzeja u Zadru.
– Kada smo se čuli, a nakon što je policija pronašla Kamen, 17. veljače 2010. godine, Živko Rogić je, nakon burnih reakcija mještana Popovića, bio zadužen sastati se s ravnateljem Arheološkog muzeja u Zadru, spomenutim gosp. Maršićem, ali se ovaj prema njemu, a i kasnije u telefonskom razgovoru sa mnom, ponio krajnje arogantno spočitavajući nam neznanje o kulturnoj baštini u smislu da je u njegovoj nadležnosti uzimati kutlurno-povijesne znamenitosti u Zadarskoj županiji te da “što on o tome ima pitati selo i seljake”, navodi se u pismu i ističe kako o akciji odnošenja kamena nisu bili upoznati Mjesni odbor, Župni ured i Crkveni odbor Popovići, kao ni Grad Benkovac.
Svoje ogorčenje zbog odnošenja kamena iskazala nam je i Nada Zrilić, voditeljica KUD “Popović”, koja nam je pokazala temelje crkve i opisala gdje se što nalazilo i kako je odneseno.
– Kamen je odvučen bez da je itko od nas znao bilo što, a nakon prijave policiji saznali smo da je u muzeju. Zahtijevamo da nam se vrati i hitno ugradi tamo gdje mu je i mjesto. Crkva je spomenik nulte kategorije, koji je jedini u Zadarskoj županiji ostao neobnovljen, kazala nam je Zrilić objašnjavajući gdje je što stajalo te kako je crkva preživila mnoge ratove, a uništena je početkom Domovinskog rata.
– Odmah nakon oslobođenja vršene su iskopine i od strane djelatnika muzeja odnesen je dio našeg kulturnog blaga. Svi mještani traže da se crkva napravi i obnovi. Dosta nam je političkih prepucavanja i zašto se sve napravilo, samo mi smo zadnja rupa na sviralu, govori Zrilić.
Kako je to bila jedina crkva u selu i okolici, u njoj su se stoljećima održavale brojne službe, a navodi se kako su neki vjernici dolazili čak i iz Vrane.
– U okolici crkve su i brojni stari grobovi i nadgrobne ploče. Obnovu tražimo još od 1995. godine, a sada smo ostali i bez tog kamena. To je neprocjenjiva povijesna vrijednost za naše mjesto, kaže Zrilić.
U subotu i nedjelju u Popovićima se održava malonogometni turnir, koji je jedan od najvažnijih događaja u selu, a tamo će se skupiti svi mještani koji će ovaj put javno iznijeti svoj stav o odnošenju kamena.
– Čast sv. Donatu u Zadru, ali Popovićanima više znači taj Kamen i naša crkva sv. Mihovila, nego sv. Donat i cijeli Zadar i zato nas ne zanimaju slični planovi ravnatelja Maršića. Hrvati će čuvati hrvatsku kulturu na prostoru na kojem je njegovana, a ne u zbirkama mletačkih tradicija. Što je gdje nađeno tu mora biti i čuvano, posebno kada je dio zidina starohrvatske crkve, kao u ovom slučaju crkve sv. Mihovila u Popovićima, starom hrvatskom selu, stav je Odbora za povrat Kamena.


 MARŠIĆ: KAMENU JE PRIJETILO UNIŠTENJE


Dražen Maršić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru, kazao nam je kako su o odnošenju kamena bile obaviještene nadležne institucije, kao i da mu je zbog toga što je 15 godina bio ostavljen pokraj crkve prijetilo uništenje ili krađa.
– Mi nismo intitucija koja određuje hoće li crkva sv. Mihovila biti obnovljena i ukoliko bude, hoće li se vratiti originalni kamen ili replika. Spomenik je odnesen uz znanje nama nadležnih institucija iz razloga što je 15 godina bio ostavljen pokraj ruševina crkve i prijetilo mu je uništenje ili krađa, kaže Maršić dodajući kako mu je drago jer se mještani brinu, ali je trenutačno sigurniji i potrebna mu je restauracija.
– Možda sam i trebao kontaktirati Mjesni odbor ili nekoga, ali sada je kasno o tome govoriti. Bitno je da je kamen sada na sigurnom i da mu ne prijeti opasnost. Još uvijek nije izložen, a jedna od ideja je da se postavi u lapidariju crkve sv. Donata, iako je o tome još prerano govoriti, kazao je Maršić.