Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Delmata objavio prošireno izdanje za klape-početnike

Autor: Ante Rogić

28.04.2010. 22:00
Delmata objavio prošireno izdanje za klape-početnike

Foto: A. SITNICA



Povodom Drugog festivala dječjih klapa GKZD i izlaska knjige Mojih prvih 222 pjesme Ljube Stipišića Delmate jučer je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice zadar održana konferencija za novinare, na kojoj su govorili mr. sc. Ivan Pehar, ravnatelj knjižnice, Milko Belevski i maestro Ljubo Stipišić.
Gradska knjižnica Zadar u suradnji s počasnim kumom Gradske knjižnice Zadar, maestrom Ljubom Stipišićem Delmatom, organizator je i domaćin triju do sad održanih smotri dječjih klapa (2006. – 2008.). Nakon triju smotri na kojima je nastupilo 16 dječjih klapa od Istre do Korčule, osnovan je i održan prvi Festival dječjih klapa -Zadar 2009.
U gradskoj knjižnici Zadar 28. svibnja održat će se ‘Festival dječjih klapa – Zadar 2010. Na Festivalu će sudjelovati 17 dječjih klapa, s pjevačima uzrasta od 10 do 16 godina (više od 180 sudionika) iz raznih krajeva Hrvatske, od Splita, Korčule, raba, Krka, Zagreba, Šibenika, Rijeke i Zadra.
Cilj festivala nije profesionalizacija i natjecanje, već druženje mladih klapskih pjevača na baštinskim zasadama, kao i njihovo ohrabrivanje u istraživanju tradicijske glazbe Damlacije Nijedna dječja klapa ne odlazi iz Zadra bez nagrade, sve dobivaju brončane, srebrene ili zlatne plakete. Napredak dječjih klapa od prve Smotre do danas više je nego vidljiv i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu.
Ravnatelj Pehar napomenuo je kako Festival dolazi nakon uspjeha manifestacije ‘Zadar čita’.
– Ovo je prilika da potvrdimo kako se brinemo za kulturno blago. Naše zanimanje kao kulturne ustanove je da se brinemo za baštinu, kazao je ravnatelj GKZD mr. sc. Ivan Pehar.
O samom Festivalu više je kazao Milko Belevski. Istaknuo je kako se prve godine na smotru javilo šest do sedam klapa, da bi sad došli do brojke od 15 klapa u natjecateljskom dijelu. Naime, dvije klape, čiji su članovi prerasli dob, će nastupiti kao primjer u što jedna dječja klapa može izrasti.
Priručnik za voditelje dječjih klapa autora Ljube Stipišića Delmate ‘Mojih prvih 100 pjesama’ u izdanju Gradske knjižnice Zadar, izdan 2006., u međuvremenu je, uslijed velike potražnje, potpuno rasprodan. Veliki interes natjerao je barba Ljubu da uloži dodatan napor i zajedno s Gradskom knjižnicom Zadar, objavi novo prošireno izdanje priručnika za ovditelje dječjih klapa pod naslovom ‘Moje prve 222 pjesme za dječje klape i školske zborove’. Knjiga je namijenjena glazbenim voditeljima koji se žele okušati u neistraženim klapskim mogućnostima mlađeg uzrasta, kao uvod i priprema za nastavak pjevanja u muškim ili ženskim klapama odraslih.