Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kako od Kotara stvoriti Kaliforniju

Autor: Damir Maričić

28.04.2010. 22:00
Kako od Kotara stvoriti Kaliforniju


Od Kakme smo se penjali cestom kojom se nekada pod Tinjem dolazilo na dodlagalište svega i svačega, a cilj nam je obići nasade što su sad vidljivi i iz aviona koji bude nadu u bolju budućnost ovdašnjeg poljodjelstva, a označavaju se  nazivom PZ MasVin.
Bili smo na Korlatu u vinogradima Badela izrovanima u kršu, s Joškom Zavoreom pratili smo nicanje marašnjaka na Vlačinama i došli tamo i s Nikom Bulićem kada je nagrada za suvenir godine otišla Maraski, probali Anićevo vino Figurica, pisali o Boži Bačiću s njegovom fenomelanom Asserijom, pratili Nadinsko blato od prvih obilazaka do sada već pristojnog broja pristojnih vina. Obišli smo i mnoga druga mjesta, nerijetko ponosno i lokalpatriotski zadovoljno jer smo prvi od medija s tim ljudima što oživljavaju tradicije u modernosti.
No ovdje je ipak riječ o jednom od najkrupnijih i kada je privatna inicijativa prvih velikih projekata koji, eto, prelazi 40 do 50 hektara.
Raduje nas što će ih biti i već ih ima dosta novih na ovim prostorima.
Dakle, Zadarska županija među zadnjima u zemlji upisala se u vrsnije proizvođače vina, a na čemu će još trebati raditi, a u proizvodnji maslinova ulja kada je u pitanju kvaliteta segnula na hrvatski vrh ne srameći se svjetskih nadmetanja. Količine pak upravo stižu.
Što to rade ljudi u Masvinu zanimalo nas je.
Projekt ‘MasVin’ plod je vizije nekolicine ljudi, a mi smo se družili sa Željkom Uzelcem i Radoslavom Bobanovićem, koji su krš, kamenjar i odlagalište otpada pretvorili u plodno tlo, u raj koji će pejzažno pretvoriti onaj krški zapušteni dio Kotara u krajobraze Toscane, Provanse ili Veneta.
Ovdje je impresivna količina od 12.000 stabala maslina, 40.000 panja loze i 1.000 stabala smokve. No tu su kilometri cijevi što razvode vodu, tri akumulacijska bazena napunjena zahvaljujući susjedima i potoku, a bušotine na svom terenu već daju korist i prve nalaze vode.
 Još je to maleno. Ali zeleni se. Još je na početku rađanja, kod nekih nasada i prije toga, ali ono što rodi već daje zlato. I maslinovo ulje i paletu nezaboravnih vina.
Prolazimo kraj zadovoljnih ljudi u poslu, jer i takvih još ima, kraj objekta sačinjenog improvizirano, dok se ne izgrade pravi, ali koji se sasvim lijepo uklapa u okolni svijet. Podrum nas prima s raskošnim syrahom, odnosno shirazom kako se danas učestalije zove zbog Australaca, dvije specifične arome merlota i nevjerojatnom kupažom s raskošno mirisnošću dominirajućim muškatom, tko li se samo sjetio posaditi ga ovdje.
 Zahtjevi za registraciju poslani su, a pravi rod očekuje se ove godine.
Uljara – postrojenje je stiglo. Valja zapeti i nastaviti s gradnjom objekta koji će udomiti i uljaru i podrum i vinariju i salu za degustaciju i goste, a bogme i prijatelja.
Biti prijatelj ovakvom projektu svakako nije teško.
Dok na brežuljku nadgledamo Kotare opažamo paradoks: najplodniji dijelovi nerijetko jedva jadno zasađeni, a po kršu počevši odavde niču novi skupocjeni i dragocjeni nasadi. Hrvatski apsurdi imovinskopravnih, zemljišno-knjižnih, tradicijskih i svakih drugih odnosa i loših politika.
S Uzelcem razglabam o svemu i svačemu i već znamo gdje ćemo ove jeseni u berbu. Vedrina i naglo stiglo ljeto, a ne tek proljeće, lagani povjetarac, sjećanje na djedove i pradjedove iz ovdašnjeg krša, na priče o Kotarima kao našoj uvijek potencijalnoj Kaliforniji, i narasle nade da se nešto k tome kreće.


 KOLIČINE


Ukupno očekivana proizvodnja je 100.000 l ekstra djevičanskog maslinova ulja i oko 4 vagona jestivih maslina.
Posađeno je 11 ha kvalitetnih vinskih sorti. Očekuje se oko 60.000 l vrhunskog vina od sorti crljenak kaštelanski, plavina, syrah, merlot, cabernet sauvignon, maraština, muscato žuti.
Tu je i 1.000 stabala kvalitetnih domaćih sorti ‘šinjorina’ smokve.
U budućem razvoju programa planira se izgradnja uljare s izložbenim salonom s cca. 90.000 l ulja, izgradnja manje vinarije kapaciteta cca. 100.000 boca te sušara smokava. Podrum je niknuo, uljara je za našeg boravka već stigla. Nadgradnja kreće.




 HISTORIJAT I CILJEVI


Na temelju odluke vlade RH od 11. mjeseca 2005. god. su zemljište dobili na služnost na rok od 50 god.
 Poljoprivredna zadruga Maslina i vino Polača, čega je oznaka Masvin kratica, osnovana je 2006. god. radi razvoja ruralnog razvoja prostora Ravnih kotara.
Teren za podizanje maslinika i vinograda uz znatna financijska sredstva i osobna odricanja i trud svih ulagača te sa potporom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva pripremljen je na opožarenom šumskom zemljištu površine 50 ha u mjestu Polača i mjestu Tinj u sastavu grada Benkovca. Prema Investicijskom programu Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu u Zadru, a pod vodstvom dipl.ing.agron. Zdravka Bušica i dipl.ing. Gordane Dragun, započela je 2006. god. sadnja stolnih i uljnih sorti maslina radi sadnje čak 16.000 sadnica.
 Cilj zadruge je proizvodnja vrhunskih proizvoda kroz maslinarstvo (stolne masline u različitim pripremama i ekstra djevičansko maslinovo ulje) i vinogradarstvo (vina vrhunske kvalitete) te proizvoda i ostalih prerađevina od smokava. Zadruga će omogućiti i otkup proizvodnje maslina i maslinova ulja od drugih obiteljsko – poljoprivrednih gospodarstava te plasman istih proizvoda pod zajedničkim imenom.