Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Korisnici nezadovoljni reformom dopunskog osiguranja

Autor: Anamarija Bilan

28.04.2010. 22:00
Korisnici nezadovoljni reformom dopunskog osiguranja


Predloženom zdravstvenom reformom pravo na besplatno dopunsko osiguranje određivat će se temeljem prihodovnog cenzusa koji ne smije prelaziti 1.516 kuna po članu obitelji ili kod osiguranih osoba koje žive same, 1.939 kuna. Pravo na besplatno dopunsko osiguranje ostvarivali bi samo redovni učenici i studenti te stopostotni invalidi, darivatelji organa i dugogodišnji darivatelji krvi, žene s minimalno 25 davanja i muškarci s minimalno 35 davanja.
Bez plaćenog dopunskog osiguranja ostaje oko 100. 000 invalida s 80 posto tjelesnog oštećenja te branitelji s oštećenjem od najmanje 30 posto. Broj ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji koji imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje smanjit će se s 40.000 na 10.000. Prihodovni cenzus ubuduće će morati ispunjavati i azilanti, ročnici te poljoprivrednici stariji od 65 godina.
 – Budući da je ovaj dio zdravstvene reforme još uvijek prijedlog i još ne znamo točno koga će sve zahvatiti reforma te tko će izgubiti pravo na besplatno dopunsko osiguranje još ne bih mogla reći narušavaju li se ovim prava pacijenata ili ne. Tek kada vidim na koga će se Zakon točno primjenjivati i tko će točno ostvarivati koja prava moći ću ga i komentirati, rekla je Dubravka Finka, predsjednica zadarske podružnice Udruge za zaštitu prava pacijenata.
S njom su se složili i iz Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije. Oni još nisu upoznati s detaljima prijedloga pa ne žele sve komentirati. Udruga ima 665 članova, od kojih je njih stotinjak nepokretno.
Osim smanjenja prava na besplatno dopunsko osiguranje zdravstvena reforma bi se mogla “dohvatiti” i lijekova za osobe oboljele od dijabetesa. HZZO predlaže stopostotno pokrivanje samo za zastarjele lijekove, dok će se za one novije generacije morati plaćati oko sto kuna mjesečno.
 – Hrvatski savez dijabetičkih udruga na razini Hrvatske je uputio dopis resornom ministarstvu u kojem smo upozorili što bi se moglo dogoditi ukoliko se usvoji ovaj prijedlog. Nama će se uskratiti pravo na besplatne kvalitetne lijekove što je nezamislivo, rekao je Sergio Mičić, predsjednik zadarske Udruge dijabetičara. Dodao je kako u Zadarskoj županiji ima preko 7.000 oboljelih od dijabetesa od kojih je većina na terapiji inzulinom ili medikamentima.
Dodao je kako je vrlo ogorčen i nezadovoljan prijedlogom jer im se uskraćuje kvalitetna zdravstvena zaštita.