Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pinija izgubila oko 500 noćenja

Autor: Ivana Burica

28.04.2010. 22:00
Pinija izgubila oko 500 noćenja


Tog nam je tjedna otkazano svih šest najavljenih grupa, a otkazan je i popriličan broj individualnih dolazaka rezerviranih on line bookingom. Najavljene grupe trebale su stići iz raznih dijelova Europe, a bilo ih je čak i s Bliskog istoka, kazala je direktorica prodaje u hotelu Pinija Branka Martinec


Vulkanski oblak  prašine s Islanda, osim što je  blokadom zračnog prometa  uzrokovao štetu europskim  avioprijevoznicima i zračnim  lukama, nemale je probleme  uzrokovao i u turističkoj  branši.
Gubici se mjere golemim  iznosima pa tako, prema javljanju medija, štete od otkazanog bookinga u dane  zračne blokade samo u dubrovačkom hotelu GV Argentina iznose najmanje 50.000  eura. Podsjetimo da su dubrovački hotelijeri čak najavljivali i mogućnost traženja  proglašenja elementarne nepogode.
Sudbinu europskih i hrvatskih turističkih djelatnika, ali i  ugostitelja i trgovaca, svakako  dijele i zadarski. Kako nas je  informirao Stjepan Felber, suradnik za promidžbu i odnose  s javnošću, gosti koji u Zadar  dolaze zračnim linijama  najčešće odsjedaju u privatnome smještaju, Omladinskom hostelu te u hotelu Pinija.
– Svakim letom u Zadar  prosječno dođe između 180 i  200 putnika. Blokada zračnog  prometa uvelike se osjetila  najprije na gradskim ulicama  koje nisu bile, u za to vrijeme  godine, uobičajeno pune turističkim grupama. To se opet  negativno odrazilo i na promet u ugostiteljskim objektima i trgovinama, kazao je  Stjepan Felber napomenuvši  da je bilo i gostiju koji zbog  zračne blokade nisu mogli natrag svojim kućama pa im je  Turistička zajednica grada Zadra izašla usussret plativši im  smještaj u Omladinskom hostelu.
Direktorica prodaje u hotelu Pinija Branka Martinec  potvrdila je da je u tjednu  “vladavine” vulkanskog oblaka ovaj hotel pretrpio znatne  gubitke.
– Tog nam je tjedna otkazano svih šest najavljenih grupa, a otkazan je i popriličan  broj individualnih dolazaka  rezerviranih on line bookingom. Najavljene grupe trebale  su stići iz raznih dijelova Europe, a bilo ih je čak i s Bliskog  istoka. Ukupno je riječ o oko  petsto noćenja, kazala je Martinec, dodavši da zadarski hotelijeri, za razliku od dubrovačkih, nisu razmišljali o zajedničkom nastupu u cilju  traženja proglašenja elementarne nepogode.
– Ne vjerujemo da bi uopće  bilo izgledno time išta postići.  Šteta je učinjena, ali u turizmu  je to tako. Uvijek postoje rizici  i razni su čimbenici o kojima  ovise turistički rezultati, zaključila je Martinec.