Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ražančani “žedni” pored vode

Autor: Branko Božić

28.04.2010. 22:00
Ražančani “žedni” pored vode

Foto: Branko BOŽIĆ



Kao općinski načelnik jednostavno se pribojavam doći pred narod iz jednostavnog razloga što se mnoga kućanstva unatoč svemu neće ipak moći priključiti na vodovodni sustav. Naime, kao što vam je poznato, 2007. godine donesen je novi zakon koji decidirano kaže da se svi objekti koji su izgrađeni nakon 15. veljače 1968. godine ne mogu priključiti na vodovod ako nemaju valjanu građevinsku dozvolu, istaknuo je načelnik Miočić


Među trenutačno veće i važnije investicijske radove na području  općine Ražanac spada izgradnja vodovodnog sustava za  mjesta Radovin, Jovići, Jordani i Stojići, čija vrijednost  iznosi oko 19 milijuna kuna.
Općina Ražanac u tom projektu sudjeluje s deset posto ili  1,9 milijuna kuna vlastitih  sredstava. To se čulo na početku izlaganja općinskog načelnika Dragutina Miočića  (HDZ) na sjednici Općinskog  vijeća pod predsjedanjem Predraga Duševića (HDZ).
“Vatreno” o vodi
Načelnik je dalje u izvješću  istaknuo da su za spomenuti  projekt ishodovane sve uporabne dozvole te kako ga je  kao takvog ovih dana preuzeo  zadarski Vodovod.
– Za desetak dana vodovod  će biti pušten u upotrebu nakon čega će uslijediti priključivanje kućanstava. I umjesto da se dičimo i ponosimo i  da smo zadovoljni što smo  konačno ovaj posao priveli  kraju, ja se kao općinski načelnik jednostavno pribojavam  doći pred narod iz jednostavnog razloga što se mnoga  kućanstva unatoč svemu neće  ipak moći priključiti na vodovodni sustav. Naime, kao  što vam je poznato, 2007. godine donesen je novi zakon  koji decidirano kaže da se svi  objekti koji su izgrađeni nakon 15. veljače 1968. godine  ne mogu priključiti na vodovod ako nemaju valjanu  građevinsku dozvolu. A molim vas, koliko naših domaćinstava ima taj dokument, upitao se načelnik Miočić te nastavio.
– Došli smo u situaciju da su  mnogi naši ljudi za izgradnju  spomenutog vodovodnog  pravca ustupili zemljišta te da  su također participirali s  određenim sredstvima za njegovu gradnju, a vidite gdje  smo sada došli. Poštujem  pravnu državu i provodim njezine zakone, ali me boli duša  od ovog svega. No, nije ovo  samo problem naše općine već  i šire, naše županije. Stoga je  nas 17 načelnika i gradonačelnika uputilo dopis, apel i zamolbu direktno premijerki Jadranki Kosor da se ovo pitanje  pokuša riješiti na jedan razuman i ljudski način. Ako se  pak ne bude imalo sluha, mi  ćemo u granicama naših mogućnosti cisternama našeg  općinskog DVD-a našim  kućanstvima ovog ljeta dopremati pitku vodu po potrebi,  rekao je načelnik Miočić.
U raspravi koja je uslijedila  vijećnik Božo Čolak (HDZ) iz  Krneze je također iznio svoje  nezadovoljstvo u svezi s ovim  pitanjem te je i ovog puta  opetovano tražio da se putem  općinskog Jedinstvenog  upravnog odjela, a u dogovoru  s resornim ministarstvima  uputi zahtjev Vojno-geografskom institutu u Beogradu sa  zamolbom za ustupanjem svih  snimki koje je bivše JNA izvršila na ovom području 1967.  godine, preko kojih će se jasno  moći utvrditi svi oni stambeni  objekti koji su izgrađeni prije  15. veljače 1968. godine, a za  koje po trenutačno važećem  hrvatskom zakonu njihovi  vlasnici neće trebati platiti  građevinske dozvole za priključak vode.
Za vijećnika Juru Kožula  (SDP) iz Ražanca je apsurdno  da se nakon dugih godina  čekanja žedni žitelji navedenih mjesta neće tako lako  moći priključiti na vodovod,  unatoč tomu što će im voda  prolaziti pored kuća.
Protiv nekontroliranog  izlova
– Naš je čovjek stavljen pred  jedan zid. Toliko je potrebno,  novca, papira, planova i živaca  da se dobije jedna građevinska  dozvola. Običan čovjek to ne  može sam financirati. Ovdje  se nužno mora pronaći neki  kompromis, zaključio je  Kožul.
Predsjednik Vijeća Predrag  Dušević (HDZ) iz Radovina  je išao korak dalje, rekavši da  umjesto da se ljude nagradi i  stimulira da žive u Radovinu,  Jovićima i drugim mjestima  njih se na ovaj način primorava na iseljenje.
Na kraju vijeće je zadužilo  načelnika Miočića i sve općinske strukture da učine sve kako bi se uz pomoć Županijskih  vlasti u Zadru te institucija  države Hrvatske, pomoglo  pučanstvu navedenih mjesta  da dobiju pitku vodu, jer  rečeno je to je i ljudska i svaka  druga moralna obveza  društva.
U nastavku je usvojena  odluka po kojoj se četiri  općinske građevinske parcele  ukupne površine od 2.000 metara četvornih u Ražancu, prodaju najpovoljnijim ponuđačima po cijeni od 255 do  350 kuna po metru četvornome. Nadalje, usvojena je  odluka o provedbi deratizacije  i dezinsekcije na području  općine Ražanac. Kako je istaknuo pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Damir  Jordan, na natječaj su se javile  dvije tvrtke. Najpovoljniju ponudu ispostavio je “Ciklon  d.o.o.” iz Zadra, kojemu će za  ovaj posao iz općinske blagajne biti isplaćeno oko 70.000  kuna. Vijećnici su ustvrdili da  se s mjerama deratizacije i  dezinsekcije krene što hitnije  jer je na području općine  Ražanac komaraca i ostalih  insekata više nego ikada do  sada u ovo doba godine.
Na kraju je na prijedlog vijećnika Bože Čolaka donesena odluka da se na adresu  Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH  te Upravi za ribarstvo uputi  žurno dopis da se poduzmu  sve mjere uz pomoć Policije i  inspekcijskih službi, na zaštiti  mora u ljubačkom zaljevu i  podvelebitskom kanalu od nekontroliranog izlova sa svim  alatima koji se koriste u vrijeme mriješćenja ribe.
Sličan zahtjev vijeće je  odlučilo uputiti susjednim jedinicama lokalne uprave i samouprave gradovima Ninu i  Pagu te općinama Starigrad,  Posedarje, Vrsi, Povljana, Privlaka, Novigrad i ostalima da  također i oni s istim zahtjevima krenu prema navedenim  institucijama, kako bi se stalo  na kraj masovnom i nekontroliranom izlovu ribe, a koje,  kako kažu ribari, nema više ni  za lijek u širem ražanačkom  podmorju.