Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Rekordan odaziv na tradicionalnu biciklijadu

Autor: Katina Vrsaljko

28.04.2010. 22:00
Rekordan odaziv na tradicionalnu biciklijadu

Foto: Filip BRALA



Velika proljetna biciklijada na jučerašnji, skoro ljetni, dan izvukla je iz kuća mnogobrojne Zadrane koji su sa svojim biciklom upotpunjavali kolonu vozeći tako od Puntamike do Perivoja Vladimira Nazora. Deveta po redu biciklijada u okviru Eko dana “Jedan automobil manje” u organizaciji Prirodoslovno – grafičke škole, je po riječima organizatora ove godine okupila najveći broj ljudi, puno veći no što se predviđalo.
Bilo je tu bicikla baš svih godišta i vrsta, kao i ljudi baš svih uzrasta i profila. Od male četverogodišnje djevojčice na minijaturnom biciklu koja nije ni izdržala cijelu rutu do dugogodišnjih profesionalnih biciklista iz Biciklističkog kluba Zadar. Neizostavni su i rekreativci, to jest oni kojima je bicikl najdraže sredstvo kretanja i điravanja, kao i “obitelji biciklista”, no najbrojniji su bili školarci, oni na kojima sve ostaje i koji garantiraju da kultura vožnje bicikle u Zadru ide prema visokom nivou.
Jedna od njih, devetogodišnja Sara Perinović, unuka Ferdinanda Perinovića, predsjednika Društva za zaštitu biciklista u prometu, bez straha je odvozila rutu na svom ružičastom biciklu.
– Super je voziti među tako puno ljudi. Znam da je puno zdravije voziti se biciklom, nego autom pa ću tako i ja uvijek pokušavati svugdje češće ići biciklom, rekla je osviještena Sara.
Cijeli jučerašnji događaj je počeo na startu ispred Hotelijersko-turističke škole gdje su se podijelile narančaste majice i startni brojevi, koji su ujedno označavili brojeve za lutriju. Putem je sve osiguravala policija, a ugodnom vožnjom uz morski zrak i zrake sunca, biciklisti su polako stizali na odredište. Kako ova biciklijada nema pobjednika ni gubitnika, oni s natjecateljskim duhom mogli su se iskazati na cilju u igrama kao što su najsporija vožnja i štafeta.
Zabavni program je vodio Ivica Antić, profesor iz Prirodoslovno – grafičke škole, a prisutne su sa biciklističkim egzibicijama zabavili biciklisti iz bike shopa Calimero na čelu s Ivanom Ražovom. U napetom proglašenju lutrije, nakon dodijeljenih pizza, besplatnih popravaka, ruksaka i lopti, Bojan Bogdanović je osvojio glavnu nagradu, što drugo nego li – bicikl.
U biciklijadi s naglaskom na ekološki aspekt ovakvog kretanja od njena prva održavanja 2002. godine sudjeluje Nedjeljko Franov, Hrvat koji živi i radi u Parizu.
– Svake godine sam tu u ovo vrijeme i ne propuštam niti jednu biciklijadu. Volim Eko dane, sport, zdravlje i slavlje. Francuzi imaju podjednaku kulturu vožnje biciklom, no malo je bolje tamo prometno uređeno. Ima puno ogromnih biciklističkih parkirališta koji se nakon pola sata parkiranja naplaćuju 1 euro po satu, rekao je Franov te dodao kako je ipak tamo mravinjak automobila pa je zato pobjegao u rubni dio Pariza, a još radije “pobjegne” u Zadar.
Ovogodišnja biciklijada, pod motom “Grad pripada i nama, a ne samo automobilima” zaista poručuje da bicikliranje spašava čisti zrak, a i iz godine u godinu pretvara se u sve važniji društveni događaj.


 DA NA JEDAN SAT PROMET STANE


Fernand Perinović, predsjednik zadarskog Društva za zaštitu biciklista u prometu ističe kako bi, po uzoru na neke strane i hrvatske gradove, volio organizirati barem jednom godišnje da na jedan sat cijeli promet stane.
– Izgleda da je to ovdje tako nemoguće izvesti radi našeg mentaliteta. A to bi bilo tako lijepo, svi bi izašli na ulice, turisti bi se pridružili i uživali u atrakciji, a napravili bismo nešto dobro za svoj planet, za vlastiti grad i na kraju sami za sebe, rekao je Perinović.