Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Spomen ploča znak je sjećanja na one koji su dali doprinos u obrani Domovine

Autor: Suzana Bandić

28.04.2010. 22:00
Spomen ploča znak je sjećanja na one koji su dali doprinos u obrani Domovine

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Danas je lako govoriti o ratu, ali u ono je vrijeme trebalo imati hrabrosti stati u obranu Domovine – istaknuo je Slobodan Jergović odajući počast svim poginulim braniteljima i onima koji su dali svoj doprinos za opstojnost hrvatske Države


Postavljanjem spomen ploče na zgradi nekadašnje Policijske ispostave Pridraga, današnje Turističke zajednice Općine Novigrad, danas je svečano obilježena 19. obljetnica osnivanja Policijske ispostave i u tom mjestu.
Uz brojne mještane Pridrage, Paljuva i Novigrada, članove Udruga proizišlih iz Domovinskog rata i ratne zapovjednike, današnjoj su svečanosti nazočili i čelnici PU zadarske te predstavnici Općine Novigrad, a spomen ploču su otkrili roditelji poginulog redarstvenika Borisa Čuline.
Prisjećajući se tih predratnih vremena ratni zapovjednik Slobodan Jergović podsjetio je sve nazočne na važnost osnivanja Policijske ispostave u to vrijeme kao i na sve one koji su dali svoj doprinos u tim teškim vremenima u očuvanja teritorija i života žitelja tog kraja.
– Danas je lako govoriti o ratu, ali u ono je vrijeme trebalo imati hrabrosti stati u obranu Domovine – istaknuo je Jergović odajući počast svim poginulim braniteljima ali ujedno i svima onima koji su dali svoj doprinos u očuvanju opstojnosti hrvatske Države.
Prigodnim govorom svim okupljenima obratili su se i Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad te Zlatko Sokolar, načelnik Policijske uprave zadarske.
– Bila su to loša vremena, početak barikada koje su postavljali sprski nacionalisti i maltretiranja naših ljudi po prometnicama. U takvom okruženju među žiteljima ovog kraja vladao je strah i nesigurnost pa je stoga osnivanje Policijske ispostave u Pridrazi u to vrijeme stanovnicima Pridrage, Paljuva i Novigrada značilo određenu sigurnost – rekao je Klapan.
Načelnik Sokolar istaknuo je kako je osnivanje te ispostave zapravo značilo određeno zaokruživanje i temelj uspostavljanja hrvatske vlasti na tom važnom strateškom području.
– Ova spomen ploča znak je sjećanja na sve one koji su dali svoj doprinos u stvaranju Hrvatske države, a posebice na one koji su svoje živote položili na oltar Domovine. Ona je ujedno i znak da je policija uvijek bila uz svoj narod i radila za svoj narod – zaključio je Sokolar izrazivši sućut roditeljima Borisa Čuline, poginulog redarstvenika iz tog kraja.