Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vodič za invalide spreman za tisak

Autor: Dragana Glavočić

28.04.2010. 22:00
Vodič za invalide spreman za tisak

Foto: Adam VIDAS



Materijale smo pregledali, nadopunili našim snimkama i prijedlozima te su takvi usklađeni materijali spremni za tiskanje vodiča za Zadar i sve ostale gradove zajedno s pripadajućim općinama, pojasnio je Ivan Anušić, predsjednik Udruge


Udruga tjelesnih  invalida Zadarske županije  danas je održala redovnu skupštinu u prostorijama Jedriličarskog  kluba USKOK. To je bila prva  redovna godišnja skupština novog saziva od Izborne skupštine  održane 23. travnja 2009. godine  kad je Ivan Anušić izabran za  predsjednika. Skupštini su nazočili predsjednik Udruge Ivan  Anušić te brojni članovi.
Tijekom održavanja skupštine izabrano je radno predsjedništvo od tri člana, verifikacijska komisija, također, od tri  člana, zapisničar i dva ovjerovitelja zapisnika.
Članstvo i prava
Potom je Anušić podnio izvješće o radu Udruge.
– Udruga danas u svojoj evidenciji ima 665 članova od 30 do  100 posto invalidnosti i različitih  tjelesnih oštećenja te starosti od  5 do 89 godina. Broj ‘pomažućih’  članova povećao se u odnosu na  prošlu godinu za četvero te ih  sada imamo 31 od kojih su mnogi zaposlenici Dječjeg vrtića za  djecu s teškoćama u razvoju ‘Latica’, kazao je Anušić. Ostali ‘pomažući’ članovi su roditelji osoba  s invaliditetom ili ljudi dobre  volje koji žele svojim radom pomoći udruzi. Od prošle izborne  skupštine do danas Udruzi je  pristupilo 98 novih članova, što  znači da se broj članova povećao  oko 17 posto u odnosu na broj  članova sa zadnje skupštine, a u  istom razdoblju umrla su petorica članova. 
Financijsko i materijalno poslovanje, odnosno završni račun  za 2009. godinu Predsjedništvo  je utvrdilo na svojoj sjednici  održanoj u veljači ove godine te  je dostavljeno Državnoj reviziji i  FINI na usvajanje i kontrolu.  Ukupan prihod ostvaren u 2009.  godini bio je 101.287 kuna, a  rashod 107.231 kuna.
– Saldo žiro-računa na kraju  prošle godine iznosio je 48.527  kuna s obvezom prema dobavljačima i to T-Com-u, Elektri i  Vodovodu te ostalim dobavljačima za račune za prosinac u  ukupnom iznosu od 2.245 kuna,  istaknuo je Anušić.
Na zahtjev članova Udruge  koji su imali pravo na korištenje  povlastice za televizijsku i telefonsku pretplatu podneseni su  zahtjevi HRT-u Zagreb i  T-Com-u Zadar jer poslane povlaštene dokumente nisu obradili.
– Stoga smo sukladno zahtjevima naših članova koji nisu  na vrijeme dobili odobrenje povlaštene pretplate za telefon intervenirali i svi su, naravno, oni  koji na to imaju pravo, to i ostvarili. Osim toga i mnogi članovi  koji su imali potrebu za besplatnim gradskim prijevozom također su to dobili kod prijevozničke tvrtke Liburnija, istaknuo je Anušić.
Planovi
Zajedno sa SOIH-om Udruga je uspjela privesti kraju “Vodič za osobe s invaliditetom” za  Zadarsku županiju obuhvativši  svih šest gradova i 28 općina.  SOIH je odradio najveći dio  posla te je pripremio i snimio  sve objekte koji su prilagođeni  i neprilagođeni osobama s invaliditetom.
– Materijale smo pregledali,  nadopunili našim snimkama i  prijedlozima te su takvi usklađeni materijali spremni za  tiskanje vodiča za Zadar i sve  ostale gradove zajedno s pripadajućim općinama, pojasnio  je predsjednik Udruge.
Tijekom skupštine donesen  je Plan i program rada Udruge  za razdoblje od 2010. do 2011.  godine.
– Plan nam je u suradnji s  tijelima Grada Zadra dobiti i  urediti novi dio prostora Udruge, otvoriti radno mjesto za  administratora, organizirati  tečajeve i edukaciju članova za  rad na računalu, kao i otvoriti  druge vidove radionica sukladno interesima. Pojačat ćemo  rad aktiva mladih MOSI-Zadar, koji djeluje u Udruzi od  2006. godine, kazao je Anušić. 
Udruga ima u planu 5. svibnja obilježiti Nacionalni dan  CP, a 21. lipnja Nacionalni dan  neuromuskularnih bolesti.  Međunarodni dan invalida  obilježit će se 3. prosinca tradicionalnim okupljanjem članova Udruge i sportskim susretom s drugim udrugama, kao  i drugim prigodnim aktivnostima i manifestacijama.