Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dječak (10) poginuo u naletu vozila pred kućnim pragom

28.04.2011. 22:00
Dječak (10)  poginuo u naletu vozila pred kućnim pragom


Svega nekoliko metara od obiteljske kuće danas je poslijepodne u Starigradu pod kotačima automobila smrtno stradao desetogodišnji dječak Antonio P. Na njega je, krećući se iz pravca Zadra prema Rijeci, “toyota corollom” zadarskih registracija naletio Zadranin u dobi od 30 godina dok je dječak pretrčavao cestu na neobilježenom dijelu prometnice. Od siline udarca na mjestu je preminuo, a iako je riječ o gusto naseljenom dijelu naselja, očevidaca ove stravične nesreće nije bilo.
Prema službenim policijskim informacijama nesreća se dogodila oko 15.40 sati na Jadranskoj magistrali u Starigradu gdje je brzina kretanja ograničena na 70 kilometara na sat. Je li Zadranin prekoračio dozvoljenu brzinu službeno se jučer nije moglo doznati, no neslužbeno doznajemo kako se kretao u granicama ograničenja te da je pokušao izbjeći dječaka. Od istog izvora doznajemo i da je vozač alkotestiran, no kako je utvrđeno da nije pio alkohol. Ipak, nakon policijskog očevida na mjestu nesreće prevezen je u zadarsku bolnicu gdje će mu biti izvađena krv i pregledan urin radi preciznijih podataka.  
Dežurni istražni sudac Županijskog suda u Zadru Milan Pečina po okončanju očevida potvrdio je kako je desetogodišnji dječak smrtno stradao u naletu automobila zadarskih registracija.
– Izuzeo sam sve tragove, a o tome ima li kaznene odgovornosti i čija je, kojom brzinom se kretao vozač u trenutku nalata na dijete bit će utvrđeno naknadno, u nastavku postupka, kratko je prokomentirao Pečina koji je svoj dio očevida na mjestu nesreće okončao svega nekoliko minuta prije 19 sati. Promet tim dijelom Jadranske magistrale zbog izuzimanja tragova i ostalih dokaznih radnji bio je zatvoren više od sat i pol vremena zbog čega se stvorila kolona u oba smjera s više od stotinu vozila. No i vozači su strpljivo čekali i zajedno s brojnim Starigrađanima nijemo i s nevjericom promatrali očevid. Gotovo grobnu tišinu, u trenutku kada su mrtvozornici beživotno tijelo mališana ponijeli prema svom vozilu, prolomili su bolni krici i jauci dječakove obitelji i majčino dozivanje njegova imena.
Poginuli dječak imao je dvije starije sestre, a s jednom od njih, kako smo doznali od članova bliskih obitelji,  bio je u kući svojih susjeda i rođaka netom prije nesreće. Kažu kako je sestri rekao da ide k prijatelju koji stanuje svega nekoliko kuća dalje sa suprotne strane ulice. Bio je učenik trećeg razreda osnovne škole, a u nedjelju je trebao primiti sakrament Prve svete pričesti.
Ovo je sedma žrtva koja je na prometnicama pod nadležnošću Policijske uprave zadarske izgubila život od početka ove godine, a druga na istoj toj cesti, odnosno D8-Jadranskoj magistrali.
Naime, prije svega dva tjedna, 15 kilometara dalje od mjesta pogibije 10-godišnjeg dječaka, smrtno je stradao slovenski motorist.