Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Država treba biti u službi pojedinca

28.04.2011. 22:00
Država treba biti u službi pojedinca


Mi smatramo da je država društveni ugovor, kojim smo se mi građani slobodno odlučili da želimo državu i onda ta država treba biti u službi nas, a ne mi u službi države, kazao je Blažeković


Boris Blažeković, voditelj  Političke akademije HNS-a sinoć je u  Gradskoj knjižnici, Ogranku Arbanasi  održao predavanje “Liberalizam i položaj HNS-a u Hrvatskoj”. Zainteresiranim članovima i pojedincima govorio je o osnovnim principima liberalne politike te odnosima spram  pojedinca i njegovim osnovnim pravima.
– Ukoliko je čovjek pojedinac, slobodna jedinka rođena s osnovnim temeljnim pravima, liberalna politika  smatra da sve treba biti podređeno  tome da taj isti čovjek može realizirati  svoja prava unutar zajednice nazvane  država. Mi smatramo da je država  društveni ugovor, kojim smo se mi  građani slobodno odlučili da želimo  državu i onda ta država treba biti u  službi nas, a ne mi u službi države,  kazao je Blažeković.
Osvrnuo se i na položaj HNS-a u  Hrvatskoj te je rekao da su treća  stranka po političkoj snazi, a druga po  organizaciji.
– Imamo jasan i čvrst položaj u  hrvatskoj politici od 1990. godine do  danas, a danas smo treća po političkoj  snazi u Hrvatskoj, dok smo organizacijski drugi. Veća smo stranka nego SDP i danas imamo 42 tisuće  članova, 438 organizacijskih oblika u  svim županijama i samim tim naš  položaj je značajan i ono što naši  predstavnici propagiraju je politika od  interesa za ovu zemlju, kazao je  Blažeković i dodao kako je jedan od  zornih primjera njihove politike rad  Vesne Pusić u Nacionalnom odboru za  praćenje pregovora s Europskom unijom.
Kazao je i kako vjeruje da će na  sljedećim parlamentarnim izborima  ostvariti puno bolji rezultat u IX.  izbornoj jedinici.
– Mislimo da čvrsto počinjemo zaokruživati tu građansku i liberalnu opciju i u IX. izbornoj jedinici. Ovo je  tvrda izborna jedinica i tu tradicionalno najveći uspjeh ostvaruje HDZ,  pogotovo u zadnja dva ciklusa parlamentarnih izbora. Vjerujemo da  ćemo u koaliciji s našim kolegama iz  SDP-a i HSU-a, ne vjerujem da će  ovdje ući i IDS, postići puno bolji  rezultat nego na prošlim parlamentarnim izborima, a tome u prilog govori i razočaranje građana s politikom  HDZ-a, kazao je Blažeković.
Politička akademija HNS-a je jedinstveni projekt unutar političkih  stranaka u RH, a kako je rekao  Blažeković, nastali su uz uvjerenje da  izabrani predstavnici u jedinicama lokalne samouprave moraju nešto znati  da bi svoj posao obavljali odgovorno i  trošili sredstva građana. Trenutačno  imaju četiri odjela, uz odjel za lokalnu  samoupravu imaju odjele za opću politiku, jačanje stranke i međunarodne  programe.