Hanfa procijenila da MOL ne surađuje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ina_benzinska_1
Hanfu zanima kupuje li netko dionice Ine za MOL, jer je u tom poslu potrebna transparentnost

Zbog sumnje u nečiste poslove, državna regulatorna agencija Hanfa jučer je po treći put u mjesec dana obustavila trgovanje dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi. Zabrana će trajati do kraja idućeg tjedna, do 6. svibnja, nakon što je dionica Ine u srijedu dosegnula rekordnu cijenu od 4.200 kuna.

Iz priopćenja Hanfe razabire se da je povod za najnoviju zabranu to što MOL s njom ne surađuje. Konkretno, Hanfa je od MOL-a zatražila "podatke o načinu stjecanja dionica Ine, o osiguranju financijskih sredstava drugom subjektu za kupnju dionica Ine, te o mogućem sklopljenom sporazumu ili ugovoru sa drugim subjektom u vezi kupnje dionica Ine". No, MOL se od 4. travnja do jučer "nije očitovao" na taj njezin zahtjev.

Tiha borba

- S obzirom na to, Hanfa je ocijenila da je privremena obustava trgovanja dionicom Ine potrebna u svrhu zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na tržištu kapitala, priopćila je Agencija.

Dok se između Vlade i MOL-a nastavlja tiha borba za većinsko vlasništvo nad Inom, Hanfa već dulje vrijeme istražuje tko su inozemni investitori koji kupuju dionicu Ine od kraja prošle godine i koji dodatno podižu njezinu cijenu. Hanfu zanima jesu li ti investitori povezani s MOL-om i kupuju li dionice Ine za njegov račun, jer je u tom poslu potrebna transparentnost.

Odmah nakon priopćenja Hanfe oglasio se i MOL, koji je javnosti poručio kako dosad nije imao razloga obavještavati Burzu o bitnim promjenama u vlasništvu nad Inom, jer se one nisu dogodile. Pritom je MOL potvrdio da je kupovao dionice od privatnih investitora, u čemu ne vidi problema.

Netočne interpretacije

- MOL je izvan trajanja svoje ponude kupio od privatnih investitora dionice Ine, ukoliko su uvjeti bili u skladu s MOL-ovim ulagačkim kriterijima, a vezano uz svoje vlasništvo u Ini, MOL još nije dosegnuo niti jednu razinu obaveze izvještavanja koja bi zahtijevala objavljivanje bilo kakve obavijesti na burzi, priopćila je mađarska kompanija, požalivši se da je "u hrvatskim medijima u posljednje vrijeme bilo mnogo netočnih interpretacija i članaka o kupovanju Ininih dionica, gdje se MOL suočio s nizom nepravednih napada".

- Izvan trajanja ponude nema nikakvog dogovora, službenog ili neslužbenog, propisa ili zakona koji bi ograničio MOL-u kupnju dodatnih dionica Ine, kaže MOL.

 

Istraga o tajnim kupcima još traje

MOL u prosinačkoj ponudi nije uspio privoliti hrvatske male dioničare da  mu po cijeni od 2.800 kuna po dionici omoguće zadobivanje većinskog  udjela u naftnoj kompaniji, već su dionice uglavnom prodavali hrvatskim  mirovinskim fondovima. MOL je preuzeo blizu 50 posto vlasništva, ali još  nema potrebnu većinu dionica koje bi potvrdile njegova upravljačka prava u  Ini, a koja mu je ranije prepustila Vlada.

Premijeka Kosor je tijekom travnja potvrdila da istragu o spornom  kupovanju dionica Ine vodi Državno odvjetništvo, te da trag tih kupaca vodi  u Slovačku, Mađarsku i Cipar. Hanfa je potvrdila da je neke podatke o  investitorima, koji je zanimaju, dobila od inozemnih regulatornih agencija.  No, tražene podatke od MOL-a do jučer nije dobila.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno