Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jubilej kojim se rijetke klape mogu podičiti

28.04.2011. 22:00
Jubilej kojim se rijetke  klape mogu podičiti


Iduće godine slavimo četrdeset godina neprekinutog djelovanja čime se mogu podičiti rijetke klape u Hrvatskoj. Jer, klapa Donat je pravna sljednica ansambla Donat koji je oformljen u studenom 1972. i trajao je do 1985. godine. Kroz klapu su se mijenjali članovi, ali ona je uvijek ostajala i radila – Goran Božidar Paleka


“Za tebe san moga” naziv je drugog albuma  najdugovječnije zadarske klape Donat čije će svečano predstavljanje biti održano 3. svibnja, prvog dana manifestacije  Dana Gospe loretske u prostorijama Društva zadarskih  Arbanasa u ogranku Gradske  knjižnice u Arbanasima. Novi  album koji je uslijedio nakon  21 godinu stanke sadrži deset  pjesama, od čega je sedam  autorskih, a tim stvaralačkim  smjerom najvjerojatnije će se  nastaviti i u budućnosti kazao  je Goran Božidar Paleka na  konferenciji održanoj u srijedu navečer u prostorijama  Društva zadarskih Arbanasa:
– Suradnja je započeta, nude nam se sada i drugi autori i  mislim da ćemo nastaviti ovim  putem. Jer, komercijalnih  nastupa je sve manje, sada su  u modi dua ili tria. Zbog besparice sve manje se traži klapa  i za pjesmu to nije dobro,  pojasnio je Paleka.
Klapa Donat će svoj novi  album predstaviti u 20 sati u  prostorijama arbanaškog  društva, budući da tamo ima  svoje prostorije. Na predstavljanju će gostovati pjesnikinja Senka Paleka Martinović i  ženska klapa Barufa, a nadaju  se dobrom odazivu.
Osim promjena na tržištu,  povod za stvaranjem pristigao  je i zbog skorašnje, okrugle 40.  godišnjice njihovog postojanja:
– Iduće godine slavimo četrdeset godina neprekinutog  djelovanja čime se mogu podičiti rijetke klape u Hrvatskoj. Jer, klapa Donat je pravna sljednica ansambla Donat  koji je oformljen u studenom  1972. i trajao je do 1985. godine. Kroz klapu su se mijenjali članovi, ali ona je uvijek ostajala i radila.
Sam ansambl Donat je snimio nekoliko nosača zvuka,  no svoj prvi album klapa Donat snimila je 1990. godine, a  drugi je uslijedio tek sad, iz  razloga što je Donat bila prvenstveno zabavnjačka klapa  orijentirana na nastupe po hotelima, pojasnio je Paleka:
– Iz tog razloga smo smatrali  da nam ne treba album, pjevali smo internacionalne pjesme, ‘evergreenove’, starogradske dalmatinske pjesme… No,  nakon što je toliko godina  prošlo vidjeli smo da nemamo  nijednu autorsku pjesmu. Na  albumu koji ima deset pjesama sedam je autorskih, pisanih upravo za klapu Donat.  Imamo jednu obradu, jednu  narodnu pjesmu, te jednu  pjesmu od Đanija Maršana.
S naslovnom pjesmom albuma “Za tebe san moga”  predstavili su se na prošlogodišnjem Festivalu zabavne  glazbe Zadar, a snimljen je i  televizijski spot s čijom promocijom na televizijama su  također jako zadovoljni.
Ipak, članovi klape neće  stati samo na tome. Za četrdeset godina svog postojanja  pripremaju poseban program:
– Želimo napraviti jedan  pravi cjelovečernji koncert.  Vrijeme održavanja još ne  znamo, no zato možemo reći  da će klapa Donat taj koncert  pokloniti svome gradu, što  znači da karata za prodaju  neće biti, već će se dijeliti  pozivnice, kazao je Paleka.
 


Brojna putovanja




Tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja članovi klape “Donat” su  proputovali cijelu Europu, Australiju i SAD, a u šali znaju reći da su jedina  klapa koja je pjevala svim hrvatskim predsjednicima, uključujući i predsjednika bivše nam države. Bilo je tu i nastupa pred premijerima i  predsjednicima drugi država, šeicima, prinčevima, pa i Papom. Ako treba,  pjevati mogu cijeli dan i noć, a šest sati u komadu im je standardna praksa,  kazuju. Zabava na predstavljanju njihovog drugog albuma stoga je zagarantirana, pa ovim putem članovi klape još jednom pozivaju sve ljubitelje  dalmatinske pjesme da svojim dolaskom uveličaju njihovu promociju