Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kosor: Odzvonilo je i pretvorbenim kriminalcima

28.04.2011. 22:00
Kosor: Odzvonilo je i pretvorbenim kriminalcima


Dok je hrvatska mladost ginula u strašnome ratu, neki su tu situaciju iskoristili za stjecanje vlastitih dobitaka, rekla je premijerka


Odluka je nepovratna i ništa više neće biti kao prije za one koji su nečasno radili tijekom pretvorbe i privatizacije, poručila je premijerka Jadranka Kosor, naglasivši da je Vlada jučer u saborsku proceduru, po hitnom postupku, poslala prijedlog zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije.
– Dok je hrvatska mladost ginula u strašnome ratu, neki su tu situaciju iskoristili za stjecanje vlastitih dobitaka, misleći isključivo na sebe, a to je nedopustivo, rekla je predsjednika Vlade, napominjući da će taj zakon “omogućiti i određena procesuiranja”. Ta kaznena djela, odnosno njihovo nezastarijevanje, definirani su prošle godine u izmijenjenom Ustavu, a sada se pretaču i u konkretan zakon, nakon dugogodišnjih zahtjeva hrvatske javnosti.
Vlada je opet zatražila od Hrvatske radiotelevizije da joj pošalje program restrukturiranja, odnosno “ušteda i racionalizacija” u toj kući, kako je to objasnila premijerka Kosor. HRT je taj program trebao dostaviti Vladi još prije tri mjeseca, a Banski dvori o tome su raspravljali još u studenome prošle godine.
– Danas opet moram reći da ta obveza nije izvršena, pa osnažujemo svoje zaključke iz siječnja jer nemamo drugog načina da utječemo na stvaranje programa restrukturiranja, požalila se premijerka. Ministar gospodarstva Đurio Popijač, pak, povisio je ton i poručio kako “Vlada inzistira” da nadležna tijela na HRT-u rasprave o tom programu, kako bi ga Vlada što prije dobila.
Banski dvori jučer su dali nekoliko jamstava za nova kreditna zaduženja. Budući da su vagoni koji voze po hrvatskim željeznicama prosječno stari već 27 godina, Vlada je društvu HŽ Cargo odobrila “prioritetnu nabavu” stotinu novih vagona. Hrvatska poštanska banka društvu HŽ Cargo dati će kredit od 68 milijuna kuna, pri čemu je Vlada dala jamstvo za 80 posto tog iznosa. Priprema se i dovršavanje gradnje cestovnog koridora VC od Budimpešte do Ploča. Europska investicijska banka spremna je projekt sufinancirati zajmom HAC-u u visini od 60 milijuna eura na 25 godina, za koji će jamstvo dati Vlada. Preostalu polovicu iznosa osigurat će HAC i EBRD.  Vlada je prihvatila izvješće ministra prometa Božidara Kalmete o pregovorima koje je Lučka uprava Ploče vodila s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj radi dodatnog financiranja “projekta integracije trgovine i transporta” u luci Ploče. Vlada će dati jamstvo i za kredit koji će omogućiti proširenje luke Ploče do 2013. godine. Ona će se po kapacitetu uvrstiti među tri najveće luke na Mediteranu, kazao je Kalmeta.
Banski dvori prihvatili su i prijedlog strategije razvoja klastera u Hrvatskoj od 2011. do 2020. godine, pa će se odsad oni pomagati još više, jer će to pridonijeti jačanju konkurentnosti naših proizvođača i njihov lakši izlazak na inozemno tržište, naglasio je ministar gospodarstva Popijač.
 


Nisam govorila o pokretanju istrage o transkriptima




Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je jučer kako ni u jednoj svojoj  izjavi nije govorila o pokretanju istrage o transkriptima zato što Hrvatska  vlada nema namjeru provoditi istragu, nego je rekla da će tražiti izvješće o  radu vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom.
– Ono što mi u Vladi želimo znati je, na temelju naše trajne opredijeljenosti  za otvorenu i potpunu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u skladu  s Ustavnim zakonom, utvrđivanje činjenica o radu tog ureda od osnivanja  1996. do danas”, rekla je novinarima predsjednica vlade.
– Vrlo brzo će se završiti cjelokupni posao i kad bude gotovo potpuno  izvješće, ako budemo smatrali da postoje neki osobito važni elementi za  javnost, o tome ćemo je izvijestiti”, najavila je premijerka Kosor i dodala da  će o njemu raspraviti u užem kabinetu vlade.