Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kreću pregovori s gradskim vlastima

28.04.2011. 22:00
Kreću pregovori s gradskim vlastima


Osnovali smo novi sindikat jer nismo bili zadovoljni radom postojećeg. Želimo kolektivni ugovor za zaposlenike “Liburnije” i bolje uvjete rada, kaže Milat


Nakon što su istupili iz Hrvatske udruge sindikata, dio zaposlenika gradske tvrtke “Liburnija” pridružio se Savezu samostalnih  sindikata Hrvatske. Nova sindikalna podružnica, odnosno  Povjereništvo sindikata komunalnih i srodnih djelatnosti  Hrvatske – Liburnija d.o.o. Zadar, jučer je predstavljeno na  konferenciji za novinare u Domu sindikata. Na čelu novog  Povjereništva je Samir Milat, a  za tajnika je izabran Predrag  Peša. Zamjenici sindikalnog  povjerenika i članovi Povjereništva su Marin Sikirić i Damir Gulan.
Nezadovoljni radom  sindikata
Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a, govoreći o razlozima osnivanja novog sindikalnog povjereništva u “Liburniji”, istaknuo je kako su  tamošnji zaposlenici bili nezadovoljni radom sindikata  koji djeluje pri HUS-u. Uz netransparentan rad sindikata,  glavni problem je bio nedostatak kolektivnog ugovora  koji jamči radnicima pravnu  sigurnost. Zbog navedenih razloga, dio zaposlenika “Liburnije” istupio je iz sindikata pri  HUS-u i osnovao novo sindikalno povjereništvo pri SSSH.
 – Povjereništvu sindikata komunalnih i srodnih djelatnosti  koji djeluje pri SSSH, priključili su se novi članovi, zaposlenici “Liburnije”. Iako su  tek osnovani, odmah kreću sa  sindikalnim akcijama. Njihov  glavni cilj je realizacija kolektivnog ugovora koji u “Liburniji” kao i u ostalim tvrtkama u  vlasništvu Grada Zadra ne postoji. Kolektivni ugovor jamči  sigurnost radnika i trebale bi  ga imati sve tvrtke, stoga  krećemo u pregovore s Gradom Zadrom, kaže Uranija,  dodajući kako će sindikalisti iz  “Liburnije” već sljedećeg tjedna zatražiti sastanak sa zadarskim gradonačelnikom dr.  Zvonimirom Vrančićem i njegovim zamjenicima, a potom i  direktorom “Liburnije” Edvinom Šimunovom.
Pregovori sa zadarskim  gradonačelnikom
Prema Uranijinim riječima,  98 posto zaposlenika tvrtki koje su u vlasništvu Grada Zadra,  članovi su SSSH i spremni su  za pregovore o kolektivnom  ugovoru s gradskim vlastima.  Zajedničkim snagama, kako  navodi Uranija, sa zadarskim  gradonačelnikom pregovarat  će o kolektivnom ugovoru za  sve zaposlenike gradskih tvrtki.
Samir Milat, glavni sindikalni povjerenik u “Libruniji”,  istaknuo je da je u novu podružnicu prešlo 40 posto zaposlenika “Liburnije”. Oni, kako je naveo Milat, ne žele  rušiti vodstvo “Liburnije”, za  što ih optužuju iz podružnice  HUS-a, već boriti se za kolektivni ugovor i bolje uvjete  rada. Ističe kako novi sindikat  podržava rad uprave “Liburnije” na čelu s direktorom Edvinom Šimunovom.
– Osnovali smo novi sindikat  jer nismo bili zadovoljni radom postojećeg. Taj sindikat je  prebačen u HUS, a mi smo  osnovali novi pri SSSH-u.  Želimo kolektivni ugovor za  zaposlenike “Liburnije” i bolje  uvjete rada, kaže Milat, zaključujući kako novi sindikat  nema namjeru nikoga rušiti  već samo se izboriti za ono što  radnicima po zakonu pripada.
 


Provokacije na radnom mjestu




Tek što je osnovano, novo sindikalno povjereništvo “Liburnije” suočeno je s provokacijama. Naime, na oglasnoj ploči u prostorijama “Liburnije” objavljena je lista članova novog sindikata, a iznad parole “Živjelo bratstvo i jedinstvo” i “Živio drug Tito”. Mate Kevrić, također član novog sindikata, naglasio je da oni neće uzvraćati na provokacije.
– Nemamo se čega sramiti. Mi nismo političari, većina smo hrvatski branitelji koji se sada bore za svoja prava. Stoga pozivamo kolege da ponosno dignu glave i nikoga se ne plaše, poručio je Kverić.