Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mraz pokosio ovogodišnji urod

28.04.2011. 22:00
Mraz pokosio ovogodišnji urod


Najgore su prošli vinogradi u Nadinskom blatu. Očekujemo da ove godine uroda uopće neće biti ili se možemo nadati minimalnom, kazao je Katuša


Župan Zadarske županije Stipe Zrilić na temelju Zakona o zaštiti elementarnih nepogoda i izvješća Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda donio je Odluku o proglašenju elementarne nepogode izazvane mrazom na području grada Benkovca i općine Posedarje.
U Odluci stoji da su vremenske nepogode uzrokovane mrazom koji se javljao od 12. travnja do 15. travnja 2011. godine uzrokovale značajne štete na cijelom području grada Benkovca i općine Posedarje. Zbog niskih temperatura došlo je do značajnih šteta na nasadima poljoprivrednih kultura, uglavnom vinograda na spomenutom području. Prema prvim procjenama nepogodom je zahvaćeno više od 350 hektara vinograda koji su oštećeni od 70 do 90 posto te je visina prve procjene šteta viša od 15 milijuna kuna. Štetu je prijavilo više od 190 osoba.
Pročelnik Upravnog odbora za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Benkovca Željko Katuša kazao je da je mraz koji je zahvatio područje grada Benkovca od 12. travnja do 15. travnja posljedica snijega koji je pao na Velebitu u to vrijeme.
– U tom razdoblju u Zračnoj luci Zadar izmjerena jutarnja temperatura iznosila je dva stupnja. To znači da je pred zoru bilo oko nule, što nikako ne pogoduje vinogradima. Najgore su prošli vinogradi u Nadinskom blatu. Očekujemo da ove godine uroda uopće neće biti ili se možemo nadati minimalnom, kazao je Katuša.
Šteta u benkovačkom kraju nije zabilježena samo na vinogradima već i na povrtnim kulturama, a osobito na krumpiru.
– Upravo smo napravili pojedinačne izračune šteta kod svakog poljoprivrednika. Prva procjena prema dobivenim informacijama kazuje da je mraz napravio štetu u iznosu od 12 milijuna kuna, zaključuje Katuša.