Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nizozemci se raspitivali o projektima koje su financirali

28.04.2011. 22:00
Nizozemci se raspitivali o projektima koje su financirali


U radnom posjetu Zadarskoj županiji nizozemska delegacija interesirala se za projekte koje na području Zadarske županije vodi UNDP. O realizaciji projekata razgovarali su sa županom Stipom Zrilićem, v.d. predsjednikom Županijskog suda Marijanom Bitangom i stručnim suradnicama Odjela za pomoć žrtvama i svjedocima, no nije poznato jesu li gosti imali zamjerki


Predsjednik Senata Kraljevine Nizozemske  Rene van der Linden sa suradnicima boravio je u srijedu i  četvrtak u Zadru gdje se sastao  sa čelništvom Zadarske županije, a u sklopu radnog posjeta  obišao je i Odjel za podršku  svjedocima i žrtvama pri  Županijskom sudu u Zadru.  Nizozemsku delegaciju zanimali su projekti u koje je investirala Vlada Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, a koje na području Zadarske županije vodi UNDP.
Delegacija predvođena  predsjednikom Senata Kraljevine Nizozemske Reneom van  der Lindenom, glavnim tajnikom Senata Kraljevine Nizozemske Geertom Jan Hamiltonom i savjetnicom i zamjenicom šefa Misije Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske Willemijn van Haaften nakon razgledavanja i obilaska  prostorija Odjela za podršku  svjedocima i žrtvama te raspravnih sudnica Županijskog  suda, poseban je interes pokazala za realizaciju projekata  koje su financirali. O toj temi  nakratko su porazgovarali s  v.d. predsjednikom suda Marijanom Bitangom, a o planu  budućeg razvoja sustava podrške svjedocima i žrtvama na  zadarskim sudovima nizozemskim izaslanicima prezentirale  su stručne suradnice Dragana  Marina i Maja Barančić.
Nizozemci obišli  Županijski sud
– Osim razgovora o planovima za budući rad našeg Odjela s uvaženim gostima prezentirali smo im i trogodišnje  rezultate – kratko je prokomentirala stručna suradnica  Dragana Marina od koje  međutim, nismo mogli doznati je li bilo primjedbi i kakvi  su općeniti dojmovi nizozemskih izaslanika viđenim.
Kako bi upoznali ostale  projekte koje na području Zadarske županije vodi UNDP,  nizozemsko izaslanstvo se u  Domu županije jučer sastalo  sa županom Stipom Zrlićem i  suradnicima koji su gostima  predstavili Županijsku razvojnu strategiju – temelj budućeg razvoja županije.
Župan Stipe Zrilić posebno  je istaknuo da je u posljednjih  nekoliko godina na području  Zadarske županije u različite  projekte i s različitih razina  uloženo ukupno pet milijardi  i 300 milijuna kuna.
– Nizozemska vlada u tom je  dijelu značajno sudjelovala,  kazao je župan, i dodao kako  su od 2007. godine preko UNDP-a na području Zadarske  županije realizirani mnogi  razvojni projekti koji se odnose na razvoj gospodarskih  aktivnosti posebno na ruralnom području, od komunalne  i socijalne infrastrukture pa  do unapređenja socijalnih usluga. Napomenuo je i da su u  tijeku novi projekti koji se  odnose na “Leader pristup osnivanja novih lokalnih akcijskih grupa” (LAG), za povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje u  nerazvijenim područjima Hrvatske i to kroz poboljšane  kapacitete ljudskih resursa  ruralnih područja, infrastrukture i prilagodbe klimatskim  promjenama, stručnih usavršavanja lokalnih poduzetnika na izradi strategije ruralnog razvoja i na projekte smanjivanja učinaka klimatskih  promjena.
Važna podrška  projektima jačanja i  razvoja regije
Nizozemski predsjednik Senata naglasio je važnost podrške projektima u cilju  jačanja i razvoja regije, a izrazio je i želju za daljnjom realizacijom projekata u kojima  bi sudjelovale nizozemske tvrtke koje imaju velika iskustva,  posebno u dijelu zbrinjavanja  otpada i navodnjavanju. Isto  tako naglasio je važnost obrazovanja i jačanja ljudskih resursa te uključivanja kulturne  baštine u razvoj turizma.
– Ako se turizam kombinira  s kulturnom baštinom, može  se poboljšati turistička ponuda, ali i privući druga vrsta  turista, kazao je Rene van der  Linden i dodao kako mnogi  političari podcjenjuju važnost  kulture u poboljšanju turističke ponude, kao i gospodarskog razvoja i zapošljavanja.  Iznio je svoje viđenje razvoja  Hrvatske i hrvatskog društva u  pozitivnom kontekstu, kao i  događanja na području Zadarske županije koja je, naglasio  je, od njegovog posljednjeg  posjeta 1996. značajno napredovala.
Nizozemsku delegaciju tijekom posjeta Zadarskoj županiji pratili su veleposlanica  RH u Kraljevini Nizozemskoj  Vesela Mrđen Korać, zamjenik stalne predstavnice UNDP-a u RH Alessandro Fracassetti i voditeljica projekta  UNDP-a Ivana Laginja.