Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Radnici Nauta Lamjane u općem štrajku

28.04.2011. 22:00
Radnici Nauta Lamjane  u općem štrajku


Stotinjak radnika  Nauta Lamjane jučer je krenulo u generalni štrajk nakon  što je prošao i posljednji rok  za mirenje dogovoren nedavno s direktorom Dragutinom Špinderkom.
Radnici su već neko vrijeme javno iznosili nezadovoljstvo zbog neisplate plaća  u firmi koja inače posluje  odlično, vlasnici su joj stranci, ali zbog trenutačne nelikvidnosti ne može isplatiti  plaće za veljaču i ožujak.  Glavni uzrok nelikvidnosti je  blokada kooperanata, kojima  je brodogradilište ostalo  dužno za radove obavljene na  remontu naftne platforme.
Pred blagdane je već  održan jedan pokušaj mirenja, pri kojem je pravni  zastupnik Saveza samostalnih  sindikata Hrvatske (SSSH)  za Zadarsku županiju Vedran  Uranija ostavio mogućnosti  poslodavcu da deblokira  račun, no to se do jučer nije  dogodilo. Uz sve to spominje  se i mogućnost da vlasnik,  Jupiter Adria, proda zemljište novom vlasniku koji  bi ga prenamijenio u turističke svrhe, pa će radnici  na kraju ostati i bez radnih  mjesta.
Sindikalni predstavnici o  nastalim problemima govorit  će na današnjoj tiskovnoj  konferenciji u Zadru. Iznijet  će, kažu u dopisu, razloge  koji su doveli do općeg štrajka, mogućnosti iznalaženja  rješenja za isplatu plaća te  govoriti o perspektivi tvrtke  koja je od posebnog značaja  za ovu regiju.