Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Za pravu sreću je potrebno cvijeće

28.04.2011. 22:00
Za pravu sreću je potrebno cvijeće


Ako želiš biti sretan jedan dan napij se; ako želiš biti sretan više dana oženi se; ako želiš biti sretan cijeli život, sadi cvijeće, citirao je kinesku poslovicu načelnik Općine Igor Pedisić, na što je župan Stipe Zrilić dodao: Ako želite imati dobar brak – darujte svojim suprugama cvijeće


U nazočnosti predstavnika Zadarske županije, općinske vlasti, brojnih mještana i izlagača cvijeća danas je u Hotelu “Villa Donat” svečano otvoren 11. Festival cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu”. Ovom su događaju prisustvovali zadarski župan Stipe Zrilić, saborska zastupnica Nevenka Marinović, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić, Anamarija Sardelić iz Ministarstva turizma te brojni načelnici iz susjednih općina.
Bogati zabavni program otvorio je domaći KUD Sv. Roko trogirskim plesom. Voditeljica programa Ana Marušić istaknula je da se festival po prvi put održava u prostoru Hotela “Villa Donat” te je, zasigurno, ovogodišnji sajam najljepši. Zanimljivost koja se veže za ovogodišnju trodnevnu cvjetnu manifestaciju je što se ove godine okupio najveći broj izlagača, njih osamdesetak.
Načelnik Igor Pedisić koji je zaželio je srdačnu dobrodošlicu svim izlagačima i okupljenima.
– Želim zahvaliti svima onima koji su danonoćno radili da jedanaesti po redu sajam uspije. Kao uvod u festival citirat ću kinesku poslovicu koja kaže: ako želiš biti sretan jedan dan napij se; ako želiš biti sretan više dana oženi se; ako želiš biti sretan cijeli život, sadi cvijeće, kazao je Pedisić.
Međužupanijski i međunarodni karakter sajma
U zabavnom programu nastupili su polaznici Dječjeg vrtića “Cvit” te su s prigodnim pjesmama, plesovima i recitacijom inspiriranim cvijećem uveličali otvorenje manifestacije.
Anamarija Sardelić iz Ministartva turizma podržala je festival koji se održava dugih 11 godina, a osobito organizatore TZ Općine Sv. Filip i Jakov.
– Zadovoljstvo mi je sve ove godine pratiti razvoj sajma cvijeća koji je iz godine u godinu raznovrsniji i veći. Osim toga, ima ulogu upotpuniti turističku ponudu,  a time istovremeno turistička sezona postaje turistička godina. Sve pohvale organizatoru na ustajnom radu, kao i na maštovitosti u realizaciji projekta, dodala je Sardelić.
Mjesni pjesnik Ive Barba potom je kazivao stihove o cvijeću, a svoju točku izveo je i KUD Graničar iz Slunja. Župan Stipe Zrilić prigodnim je riječima kazivao o sajmu cvijeća koji traje dugih 11 godina. 
– Festival cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu jedna je od najlješpših manifestacija koja se odvija u sklopu Županijskih dana koji traju gotovo mjesec dana. S obzirom da izlagači koji sudjeluju na festivalu dolaze iz svih dijelova Hrvatske, a i preko granice, možemo s pravom reći da sajam ima međužupanijski i međunarodni karakter. Poznato je da je cvijet je najljepši poklon. Nastavljajući misao izrečenu kineskom poslovicom koju je izrekao načelnik Pedisić, mogu samo nadodati da ako želite imati dobar brak – darujte svojim suprugama cvijeće, poručio je župan Zrilić te proglaiso sajam otvorenim.
Štandovi i prezentacije
Okoliš Hotela “Villa Donat” bio je prekriven štandovima brojnih izlagača i proizvođača kao što su Kiwiko, Vrtni centar Dubrava, Varaždinsko cvijeće, MBM, Kaktusi Bešlić iz Petrinje te brojni drugi.
Nakon svečanog otvaranja sajma, održana je Etno prezentacija u restoranu Angela. KUD Graničar – Cvitović  predstavio je stare tradicijske predmete koji su se u današnje vrijeme prestali koristiti.
– Izložili smo naše rukotvorine, tepihe i alate. Također, donijeli smo i naše autohtone kolače od oraha i sira te uskrsne pisanice. Na ovaj način željeli smo predstaviti naš slunjski kraj i povijest, kazala je Manda Turkalj.
U drugom dijelu restorana domaćini KUD Sv. Roko izložio je stare predmete koji su bili u upotrebi prije gotovo stotinu godina, a danas su vrijedni eksponati.
– Nekad davno u upotrebi su bili kuvertur ili prekrivač za krevet od ovčje vune i od konca, mašina za šivanje – singerica stara 120 godina, pasir za rajčicu, cipca za tući žito i ostali predmeti, kazala je Stoja Eškinja.


Cvijeće se “ljubi” s povrćem




Nina Jans Semec iz Nizozemske održala je u šatoru Cvjetni show,  prezentirajući na njemu posljednje trendove u aranžiranju cvijeća.
– Kad se govori o trendu u aranžiranju, tada nikako ne smijemo zaobići  upotrebu tkanine. Koristi se organza kao atribut koji pojačava boju cvijeća i  time ističe njegovu ljepotu, potom povrće kao što su šparoge ili ljuta paprika.  Neki smatraju da povrću nije mjesto s cvijećem. No, ne slažem se s tom  tvrdnjom jer su i jedan i drugi dar prirode te se izvrsno nadovezuju i  upotpunjuju, kazuje Jans Semec.
Trenutačni hit u Nizozemskoj su orhideje koje su dugo vremena smatrane  cvijećem osoba starije životne dobi.
– Danas orhideju možete naći podjednako u domu starijih i mlađih osoba.  Također, vrlo je zastupljena u aranžmanima za vjenčanja. Orhideja je danas  shvaćena kao svijet svih generacija, napominje Jans Semec koja posljednje  četiri godine sudjeluje na filipjanskom sajmu cvijeća.