Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Za paški nasip tri milijuna kuna

Autor: Josip Portada

28.04.2013. 22:00
Za paški nasip tri milijuna kuna

Foto: Josip PORTADA



Županijska uprava za ceste Zadar uložit će tri milijuna kuna u obnovu Ulice Mate Šavra u Pagu, odnosno nasipa koji spaja srednjovjekovnu jezgru Paga s Lokunjom i Prosikom. Nasip je izgrađen za potrebe solane, a kada ga je solana prestala koristiti, postao je jedna od najvažnijih prometnica u Pagu.
U posljednjih pedesetak godina na nasipu je izvedeno nekoliko manjih radova kako bi se spriječilo njegovo urušavanje, no urušavanje se nastavilo i u Županijskoj upravi za ceste je procijenjeno kako nasip treba potpuno rekonstruirati. Na nasipu su provedeni pripremni radovi, a tvrtka „Via Factum” iz Zadra je izradila projekt rekonstrukcije. Radovi će biti završeni do početka turističke sezone.
– Na nasipu su provedena istraživanja na temelju kojih je izrađen projekt. Nasip je važna prometnica u Pagu i rekonstrukcijom će se omogućiti bolje i sigurnije prometovanje vozila i kretanje pješaka, rekao je Mile Fabijan, ravnatelj Županijske uprave za ceste.
Ulicom Mate Šavra promet se odvija jednosmjerno, a pješačkog prolaza gotovo i nema. Na većem dijelu ulice, odnosno nasipa, nema zaštitne ograde, a dio potpornih zidova je urušen.