Novi rasvjetni sustavi u zadarskim parkovima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

U Muzeju antičkog stakla predstavljen je projekt „CB-GREEN;Cross-Border - Green, Renewable & Energy Efficiency Network".

Ovaj je projekt odabran za sufinanciranje u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013., a njegova provedba počela je 1. travnja ove godine.

Na projektu su sudjelovali Grad Zadar, kao nositelj projekta sa hrvatske strane, Općina Neum, kao nositelj projekta sa strane Bosne i Hercegovine, Grad Mostar, Regionalna Razvojna agencija.

Hercegovine Herag, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, te Udruga Eko Zadar.

Ukupna vrijednost projekta je nešto 499 tisuća eura, od čega 84 posto sredstava financira Europska unija.

Na jučerašnjem predstavljanju projekta "CB GREEN", zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, istaknuo je kako je od 170 prijavljenih projekata, samo njih osam dobilo bespovratna europska sredstva, među kojima je i ovaj.

- Veseli me što je ovo početak jedne lijepe priče o prekograničnoj suradnji, naglasio je Kalmeta.

Živko Matuško, načelnik Neuma izrazio je nadu kako ovo neće biti jedini europski projekt na kojem će sudjelovati zajedno sa Hrvatskom.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, naglasio je kako je za njih izuzetno važno sudjelovanje na ovakvim projektima, budući da BiH nije članica Europske unije.

- Cilj projekta je očuvanje i zaštita okoliša, te poticanje održivih prirodnih resursa u Zadarskoj županiji i Bosni i Hercegovini. To će se činiti kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energetskoj učinkovitosti i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije u javnom sektoru, rekla je Matešić, dodavši kako njegova provedba traje dvije godine.

- U tom je razdoblju planirana izrada programa energetske učinkovitosti, mreže EE projekata, edukativne aktivnosti, promotivne aktivnosti, organizacija 3 EE tima, te ugradnja EE rasvjetnih sustava na četiri lokacije, pojasnila je Matešić.

Riječ je o lokacijama Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju kraljice Jelene u Zadru gdje će se zamijeniti postojeći rasvjetni sustavi, a potrošnja energije će se smanjiti za 60 do 70 posto, a u tom omjeru planirano je i smanjenje emisije CO2 plina.

Dvojica gradonačelnika i načelnik jučer su potpisali i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta CB GREEN.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno