Sv. Mihovil u novom ruhu čeka izletnike

Slika korisnika admin
Andrina LUIĆ

Tvrđava sv. Mihovila u Preku, tradicionalno prvosvibanjsko  izletište brojnih Zadrana i otočana, ove će godine goste dočekati u novom ruhu. Od kraja ožujka radnici Komunalnog poduzeća Obala i parkovi iz Preka čistili su okoliš i zidine srednjovjekovne mletačke utvrde,  zaostalo smeće i nabujali korov. Kako nam je rekao Ante Župan, voditelj Odsjeka za EU fondove i razvoj u Općini Preko, namjera je bila da  se urede pristupni putovi unutar i oko same tvrđave kako bi se mogla  obaviti konzervatorska i arheološka istraživanja te da se ukloni nekoliko tona raznoga smeća.

- U suradnji sa Zadarskom županijom i Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA Nova Općina Preko priprema projekt obnove  Tvrđave sv. Mihovila koja se nalazi na popisu kulturnih dobara RH, a  projekt će se kandidirati za EU fondove. No, kako je to iznimno zahtjevan i skup projekt, prije same prijave za natječaj moramo pripremiti  projektnu dokumentaciju, a to je uistinu zahtjevan posao. Ovo je tek  početak, nadamo se da ćemo uređenjem okoliša posjetiteljima tvrđave  dati posve novu vizuru jedne od najljepših tvrđava na hrvatskim otocima, kazao je Župan.

Tvrđavu sv. Mihovila svake godine posjeti nekoliko desetaka tisuća  turista, što je svrstava u red jedne od najposjećenijih kulturnih znamenitosti u Zadarskoj županiji. Prema projektu, planira se napraviti multimedijalni muzej zadarskih otoka, odnosno centar za posjetitelje sa  suvenirnicom izvornih otočnih suvenira i proizvoda i vidikovac.

- Uoči sezone pripremili smo i novu signalizaciju za samo tvrđavu, a  i za uvalu Svitla, liticu Željina, kao i na još neke atrakcije u našoj općini,  poput Antičkih maslinika i lokve Cezunj u Lukoranu te Antičkog mlina  u Mulinama, sve to u sklopu velikog projekta Oleum Liburnicum, obilježavanja antičkih maslinskih putova na Otoku Ugljanu, dodao je i napomenuo kako Općina moli izletnike koji će sljedećih dana masovno  posjećivati Tvrđavu sv. Mihovila i okolicu da ostatke hrane i pića, kao i  ostali otpad koji se skupi za boravka u prirodi, odlože u vrećice i ostave  uz rub ceste, gdje će ga pokupiti komunalni djelatnici Općine Preko.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno