Za plavljenje SAS-a "krivi" novi priključci, a ne crpna stanica?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Kada se u rujnu 2012. nebo "sastavilo sa zemljom" i isporučilo obilatu kišu, žitelji mnogih zadarskih kvartova koji su inače na udaru (Bokanjac i dr.) prionuli su standardnoj proceduri - izbacivanju vode kantama i bacanju namještaja koji je nepovratno uništen. No kiša je tih dana zadala još i veću glavobolju djelatnicima SAS Strojogradnje, koja je smještena u Ulici Domovinskog rata. Voda je poplavila skladišne i neenergetske prostorije te počinila štetu koja se mjerila u stotinama tisuća kuna.

S obzirom da je sličnih kiša bilo i ranije, a da prostorije nikad nisu poplavile, tvrtka je provjeravala što se promijenilo u odnosu na prije, te su došli do saznanja da je za sve kriva - Odvodnja, odnosno, kako su vjerovali, gradnja kolektora oborinskih i fekalnih voda. Stoga su podigli tužbu protiv investitora, smatrajući ga odogovornim za nanesenu štetu.

Cjevovod je bio protočan

Kako je napisano u tužbi podignutoj na Trgovačkom sudu u Zadru, radi uspostavljanja prijašnjeg stanja, SAS Strojogradnja je za povratak prostora u prijašnje stanje platila 16 tisuća kuna Javnoj vatrogasnoj postrojbi, društvu SET d.o.o. i društvu Dizalo d.o.o. Zbog uništenja gotovih proizvoda, nastala joj je šteta u iznosu od 8.035,41 eura, za popravak strojarnice klima komora bio je potreban iznos od 396.953,13 kn, a zbog izmakle koristi pretrpili su štetu u iznosu od 6.780 EUR i 287.587,50 kn. Stoga je predloženo da sud donese presudu kojom će naložiti tuženiku da mu s osnova naknade štete isplati novčani iznos od 752.121,13 kuna, te 8.035,41 eura.

- Do izgradnje navedenog kolektora nikada prostorije tužitelja nisu bile poplavljene, iako je bilo sličnih količina oborinskih voda, te su upravo zbog izgrađenog kolektora oborinskih i fekalnih voda, ove prodrle u poslovne prostorije tužitelja i nanijele štetu na postrojenju. Tužitelj i ostali korisnici poslovnih prostora koji su pretrpjeli štetu od poplave, radi utvrđivanja svoje eventualne odgovornosti za nastalu štetu, proveli su ispitivanje protočnosti cjevovoda, te je utvrđeno da postoji potpuna protočnost cjevovoda u cjelokupnoj dužini, napisano je u tužbi.

Plavljenja prostorija nema veze s kolektorom

Odvjetnik Odvodnje Davor Ukalović pobio je osnovanost zahtjeva, osporavajući postojanje uzročno posljedične veze između nastale štete i izgradnje kolektora oborinskih i fekalnih voda, jer je upravo njegovom izgradnjom postignuta svrha bolje protočnosti cjevovoda.

Stalni sudski vještak za graditeljstvo Oliver Jadrijev proveo je po nalogu sutkinje Kornelije Knežević vještačenje kojim je, međutim, utvrđeno kako crpna stanica "Maslina", koja je predmet 5. faze izgradnje Glavnog gradskog kolektora visoke zone grada Zadra s pripadajućim tlačnim cjevovodom nije u funkciji, a i da jest nema direktnog kontakta s okolnim stambenim i poslovnim objektima. Oborinski i fekalni podsustav tužitelja, koji je u funkciji, spojen je na postojeći sustav javne odvodnje i nema nikakvog direktnog kontakta s novim sustavom gradskog kolektora, ustvrdio je Jadrijev.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno