Biograd izabran za prijestolnicu Srednje i Istočne Europe

Slika korisnika valentinam
ODLUKA SVJETSKE NEVLADINE ASOCIJACIJE "GRADONAČELNICI ZA MIR"
Svjetska nevladina asocijacija broji 7.568 gradova u 163 zemalja i regija diljem svijeta s oko 1,2 milijarde stanovnika
Ivan Knez na sastanku u Ženevi

Veliko priznanje za Grad Biograd na Moru, na sastanku Izvršnog odbora "Gradonačelnici za Mir" (Mayors for Peace), najveće svjetske nevladine asocijacije koja broji 7.568 gradova u 163 zemalja i regija diljem svijeta, održanom u švicarskoj Ženevi odlučeno je da zbog svojih aktivnosti i zalaganju ovaj grad u srcu Dalmacije bude vodeći i predsjedavajući grad Ogranka "Gradonačelnika za mir" za Srednju i Istočnu Europu.

- Priznanje je to Republici Hrvatskoj i Gradu Biogradu na Moru koji je spomenikom ptici ždralu na biogradskoj rivi, spomeniku i simbolu mira i sjećanja na sve žrtve ratova u svijetu, ucrtan na karti onih svjetskih gradova koji se zalažu za svijet bez nuklearnog oružja, rekao je gradonačelnik Ivan Knez, dopredsjednik asocijacije "Gradonačelnika za mir", vidno uzbuđen od svjetskog priznanja gradu Biogradu, ali i njemu osobno.

Predsjednik Izvršnog odbora asocijacije je stalno gradonačelnik Hirošime, sada aktualni gradonačelnik Kazumi Matsui, dok je Ivan Knez jedan od 14 dopredsjednika.

- Grad Biograd na Moru je i dio grupacije koji će sudjelovati u odlučivanju koji grad će biti prijestolnica Europskog ogranka "Gradonačelnici za mir", obznanio je Knez s kojim je u Ženevi bila i Jasminka Bajlo iz Zadra, dopredsjednica Udruženja vizije kampanje 2020.

Svjetska nevladina asocijacija broji 7.568 gradova u 163 zemalja i regija diljem svijeta s oko 1,2 milijarde stanovnika. Azija ima 3.175 gradova članica, Oceanija 128, Afrika 376, Sjeverna Amerika 319, Latinska Amerika i Karibi 695, a Europa 2.875 gradova članica. Kad je riječ u Europi od ukupno 42 države i regije najviše, 548 članica ima Njemačka, potom Italija 505 gradova, Španjolska 388, Belgija 380, Nizozemska 153, Francuska 149, Austrija 115, Norveška 101, Velika Britanija 81 gradova itd. Hrvatska ima 34 članice.

Biograd je prvi grad grad u svijetu izvan Japana koji je 2009. godine podigao spomenik sa skulpturom ptice ždral koja na dalekom istoku simbolizira odanost, čast, dugi život i ispunjenje želja. Među rijetkim je svjetskim gradovima koji devet godina, 6. kolovoza, svečano obilježava tužnu obljetnicu američkog bacanja atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno