I Zadar će razmotriti uvođenje kruzerske takse

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Na vidiku nova turistička pristojba
Trenutno ne postoji kvalitetna zakonska regulativa za uvođenje kruzerske pristojbe za ulazak u grad te smatramo da bi se navedeno pitanje moglo riješiti donošenjem novog Zakona o boravišnoj pristojbi, koji je u proceduri donošenja, na način da se definira mogućnost uvođenja pristojbe, nakon čega ćemo to razmotriti, kazao je gradonačelnik Dukić
arhiva Zadarski list
Zadar je još uvijek daleko od Dubrovnika po broju pristiglih kruzera i putnika

Kako je već najavljeno u medijima, Dubrovnik bi od 2021.  godine mogao početi naplaćivati pristojbu svakom gostu s kruzera. Riječ  je o tzv. cruise taksi koju su već najavili iz CLII - međunarodnog  udruženja cruise kompanija, a cjelokupni prihod bio bi namijenjen poboljšanju gradske infrastrukture. 

S obzirom da je lani u Dubrovnik uplovilo 414 kruzera s gotovo 733 tisuće putnika, a ove godine ih se očekuje još i više, prihod je to koji zasigurno nije zanemariv. 

U Zadru lani 166.528 kruzerskih putnika

Cruise takse se tek trebaju naći u Zakonu o pružanju turističkih usluga, a o njihovom uvođenju bi, uz Dubrovnik, mogli odlučiti i drugi gradovi u koje pristaju kruzeri - Split, Zadar te Vukovar. To su nam potvrdili i  iz Ministarstva turizma odgovorivši kako se, prema prijedlogu novog Zakona o turističkoj pristojbi, koji je u procesu donošenja, predviđa mogućnost odlučivanja općinama i gradovima o uvođenju turističke pristojbe za morske i riječne kruzere. 

- Tako prikupljena sredstva pripadaju općinama i gradovima (85%) i  županijama (15%) i koriste se namjenski za poboljšanje javne i turističke  infrastrukture te za projekte i programe održivog razvoja, stoji u odgovoru Ministarstva.

Prema podacima iz zadarske Lučke uprave, Zadar je još uvijek daleko  od Dubrovnika po broju pristiglih kruzera i putnika. Kako saznajemo od  Roberta Škifića, ravnatelja Lučke uprave Zadar, u 2018. godini je u staru  gradsku luku i novu luku Gaženica pristalo ukupno 120 brodova s ukupno 166.528 putnika. No, opet, naplata pristojbi svakom gostu s kruzera,  bez obzira koliko ih godišnje posjeti Zadar, svakako bi zadarskoj infrastrukturi dobro došla.

Unaprjeđenje javne turističke infrastrukture 

Poslali smo upit gradonačelniku Branku Dukiću upitavši ga razmatra li  Grad Zadar nešto u pogledu uvođenja pristojbe gostima s kruzera, a on  nam je odgovorio kako, za sada, ni Grad Zadar ni Turistička zajednica još  nisu razmatrali mogućnost naplate ulaza u grad, ali kako će se, ovisno o  okolnostima, u budućnosti donijeti konkretne odluke.

- Trenutno ne postoji kvalitetna zakonska regulativa za uvođenje kruzerske pristojbe za ulazak u grad te smatramo da bi se navedeno pitanje  moglo riješiti donošenjem novog Zakona o boravišnoj pristojbi, koji je u  proceduri donošenja, na način da se definira mogućnost uvođenja pristojbe, nakon čega ćemo i u Gradu Zadru, sa svih aspekata razmotriti takvu mogućnost, kazao je gradonačelnik Dukić naglasivši kako bi navedena dodatna pristojba trebala biti strogo namjenski prihod JLS-a koji bi se  koristio za razvoj, unaprjeđenje i održavanje javne turističke infrastrukture i usluga koje utječu na turistički razvoj (plaže, parkovi, šetnice, trgovi, biciklističke staze, tematski putovi, sportsko-rekreativni sadržaji, WiFi  mreža, turističke instalacije – Pozdrav Suncu i Morske orgulje itd.).

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno