Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I Zadar će razmotriti uvođenje kruzerske takse

29.04.2019. 09:28
I Zadar će  razmotriti  uvođenje  kruzerske  takse


Kako je već najavljeno u medijima, Dubrovnik bi od 2021.  godine mogao početi naplaćivati pristojbu svakom gostu s kruzera. Riječ  je o tzv. cruise taksi koju su već najavili iz CLII – međunarodnog  udruženja cruise kompanija, a cjelokupni prihod bio bi namijenjen poboljšanju gradske infrastrukture. 
S obzirom da je lani u Dubrovnik uplovilo 414 kruzera s gotovo 733 tisuće putnika, a ove godine ih se očekuje još i više, prihod je to koji zasigurno nije zanemariv. 
U Zadru lani 166.528 kruzerskih putnika
Cruise takse se tek trebaju naći u Zakonu o pružanju turističkih usluga, a o njihovom uvođenju bi, uz Dubrovnik, mogli odlučiti i drugi gradovi u koje pristaju kruzeri – Split, Zadar te Vukovar. To su nam potvrdili i  iz Ministarstva turizma odgovorivši kako se, prema prijedlogu novog Zakona o turističkoj pristojbi, koji je u procesu donošenja, predviđa mogućnost odlučivanja općinama i gradovima o uvođenju turističke pristojbe za morske i riječne kruzere. 
– Tako prikupljena sredstva pripadaju općinama i gradovima (85%) i  županijama (15%) i koriste se namjenski za poboljšanje javne i turističke  infrastrukture te za projekte i programe održivog razvoja, stoji u odgovoru Ministarstva.
Prema podacima iz zadarske Lučke uprave, Zadar je još uvijek daleko  od Dubrovnika po broju pristiglih kruzera i putnika. Kako saznajemo od  Roberta Škifića, ravnatelja Lučke uprave Zadar, u 2018. godini je u staru  gradsku luku i novu luku Gaženica pristalo ukupno 120 brodova s ukupno 166.528 putnika. No, opet, naplata pristojbi svakom gostu s kruzera,  bez obzira koliko ih godišnje posjeti Zadar, svakako bi zadarskoj infrastrukturi dobro došla.
Unaprjeđenje javne turističke infrastrukture 
Poslali smo upit gradonačelniku Branku Dukiću upitavši ga razmatra li  Grad Zadar nešto u pogledu uvođenja pristojbe gostima s kruzera, a on  nam je odgovorio kako, za sada, ni Grad Zadar ni Turistička zajednica još  nisu razmatrali mogućnost naplate ulaza u grad, ali kako će se, ovisno o  okolnostima, u budućnosti donijeti konkretne odluke.
– Trenutno ne postoji kvalitetna zakonska regulativa za uvođenje kruzerske pristojbe za ulazak u grad te smatramo da bi se navedeno pitanje  moglo riješiti donošenjem novog Zakona o boravišnoj pristojbi, koji je u  proceduri donošenja, na način da se definira mogućnost uvođenja pristojbe, nakon čega ćemo i u Gradu Zadru, sa svih aspekata razmotriti takvu mogućnost, kazao je gradonačelnik Dukić naglasivši kako bi navedena dodatna pristojba trebala biti strogo namjenski prihod JLS-a koji bi se  koristio za razvoj, unaprjeđenje i održavanje javne turističke infrastrukture i usluga koje utječu na turistički razvoj (plaže, parkovi, šetnice, trgovi, biciklističke staze, tematski putovi, sportsko-rekreativni sadržaji, WiFi  mreža, turističke instalacije – Pozdrav Suncu i Morske orgulje itd.).