Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kazna od 200 kuna za odbjeglog psa, vlasniku bude dovoljno upozorenje

29.04.2019. 10:28
Kazna od  200 kuna za  odbjeglog  psa,  vlasniku  bude   dovoljno  upozorenje


Djelatnici skloništa za pse u Privlaci gotovo svakodnevno izlaze na teren kada su u pitanju zalutali ili odbjegli psi, bilo da je riječ  o području Zadra ili županije. Kada je riječ o vlasničkom psu, situacija je  jednostavna. Trošak izlaska djelatnika na teren naplaćuje se vlasniku kojeg se pronalazi očitavanjem čipa. No, u slučaju da je vlasnik nedostupan, tada sklonište ispostavlja račun Upravnom odjelu za komunalne  djelatnosti, koji onda dalje putem svoje pravne službe, ispostavlja račun  vlasniku, doznajemo u razgovoru s djelatnicima azila koji se nalazi u Privlaci, u sklopu Veterinarske ambulante Mustać. Već nekoliko godina,  sklonište u Privlaci sklapa ugovor s jedinicama lokalne samouprave na  godišnjoj razini, između ostalog, i s Gradom Zadrom.
Zna se kako pas smije izaći među ljude
– Prije neki dan zbrinuli smo psa na području Zadra kojem je bio poznat vlasnik. Pozvali smo ga da dođe po psa u sklonište, ali mu se i naš  izlazak na teren naplatio. U slučaju da je vlasnik problematičan, ne odaziva se ili mu, s druge strane, pas često "bježi", tada imamo pravo pozvati Veterinarsku inspekciju i policiju, koji nadalje dižu optužni prijedlog,  ili sl., pojasnili su nam djelatnici skloništa dodavši kako je najčešće, za  većinu vlasnika, naplata kazne za odbjeglog psa u iznosu od 200 kuna  dovoljno upozorenje. Noćenje u skloništu koje bi mogli naplaćivati, u  Privlaci ne naplaćuju, dok neka skloništa naplaćuju po 50, 80 ili 100 kuna  po noćenju.
– Većina vlasnika plaćanje prve kazne shvati ozbiljno jer iznos nije malen. No, bilo je slučajeva kada se bijeg ponavlja, a radilo se o psima koji  su bili većeg rasta, ljudi su se prepali pa je morala reagirati policija. Ne  mora taj pas, zato što je velik, biti i agresivan, ali zna se kako pas smije  izaći među ljude, s brnjicom i na povocu, pojasnili su djelatnici skloništa. 
Sklonište za pse u Privlaci ima kapacitet do 60 pasa. Pored toga, sklonište ima i svoje privremene udomitelje kod kojih može smjestiti od 20  do 30 pasa. Tako da se broj zbrinutih pasa uvijek vrti oko 100.
– Stalno smo krcati, a pored toga gotovo svakodnevno imamo pozive i  izlazimo na teren. Dobra stvar je što nam je novi zakon dao mogućnost  privremenih udomitelja po kojem svatko može privremeno udomiti čak  devet pasa (ako nisu nemirni i ne stvaraju probleme). Taj zakon nam je  dao mogućnost da preko skloništa i privremenih udomitelja možemo legalno udomljavati, i smatramo da bi se svakako trebalo pozivati ljude na  privremeno udomiteljstvo, odnosno dok se psu ne nađe trajni smještaj,  kazali su iz skloništa naglasivši kako bi se jako puno pasa na taj način  spasilo. 
Sklonište u Privlaci je u 2018. udomilo čak 100 psa. Nije to mali posao,  naglašavaju iz skloništa, jer nemaju veliki kapacitet zbog čega moraju  ulagati puno više truda. Što se tiče infomacije da se psi iz Privlake šalju u  azil na Žmirićima, kažu kako nije istinita. 
"Nikada nismo slali pse na Žmiriće"
– Nikada nismo slali pse njima, to po Zakonu niti ne smijemo. Zakon  kaže da u slučaju popunjenog kapaciteta skloništa i nedostupnosti privremenih udomitelja, treba zamoliti osobu koja je našla psa da ga pridrži  nekoliko dana dok se ne oslobodi mjesto u skloništu, kazali su djelatnici  skloništa dodavši kako su nedavno imali situaciju da su u Zadru pronađena četiri psa te su ih smjestili kod nalaznika pet-šest dana dok se nije oslobodilo mjesto u skloništu. 
– U slučaju da nemamo privremene udomitelje, da nalaznici ne mogu  primiti psa kod sebe, a sklonište je puno, pse upućujemo u prvo sljedeće  legalno sklonište, ističu u privlačkom azilu.
Na području Zadarske županije ima jako puno pasa lutalica. Iz skloništa Privlaka su nam kazali kako su, upravo zbog toga, mnogo puta do  sada predlagali da općine donesu odluku da se za svakog psa, onog vlasnika koji nije registriran za uzgoj, naloži kastracija, pogotovo u općinama  iz kojih dolazi najveći broj pasa lutalica poput općine Poličnik. No, još  nitko ništa nije napravio po tom pitanju, kazali su iz skloništa u Privlaci  dodavši kako je na području grada Zadra broj lutalica ili odbjeglih pasa  puno manji.
– Može se dogoditi da tjedno imamo 3 ili 4 poziva, a može ne biti niti  jedan. Gledajući na godišnjoj razini, broj nije velik. Psi lutalice izvan Zadra rijekto budu čipirani, dok psi koji gravitiraju Zadru najčešće imaju  čip, napominju u privlačkom skloništu za pse.


 


 




Grad paušalno plaća oko 190 tisuća  kuna za napuštene pse


Jakov Vidović iz Upravnog odjela za socijalnu skrb Grada Zadra potvrdio nam je  kako imaju potpisan ugovor sa skloništem u Privlaci.


– Mi nismo išli na pojedinačne cijene nego je Grad Zadar odredio paušalnu cijenu  149 tisuća kuna bez PDV-a (a s PDV-om 187,500 kuna), koliko godišnje plaćamo  za zbrinjavanje pasa u skloništu u Privlaci, a kojima nije pronađen vlasnik. U slučaju  da je vlasnik pronađen, mi s tim nemamo nikakve veze, kazao je Vidović dodavši kako je Zakon o obaveznom mirkočipiranju donesen kako bi se riješio problem pasa lutalica jer ako su svi psi mirkočipirani, svaka neodgovornost vlasnika (onečišćenje,  bolesti, napuštanje…) idu na teret vlasnika.