Ministrica Gabrijela Žalac otvorila vrtić

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE POVLJANA
Autor: 
Otvorenje povljanskog vrtića isfinancirano je iz više izvora u iznosu od gotovo 3,7 milijuna kuna. Europska investicijska banka osigurala 2,5 milijuna kuna. Preko Razvojne banke Vijeća Europe osigurano je preko 400 tisuća kuna te iz Fonda za financiranje kapitalnih projekata za razvoj hrvatskih otoka, preko 700 tisuća kuna
Zvonko Kucelin
Ministrica Žalac presjekla je svečanu vrpcu

 - Drago mi je da dan Općine možete obilježiti upravo u ovom vrijednom objektu dječjeg vrtića koji će otvoriti svoja vrata za 30-tak otočnih mališana i pružiti im ugodan i bezbrižan boravak. Ovaj vrtić izgrađen je prema suvremenim standardima i sigurno je važno danas istaknuti da predstavlja doprinos za pobljašnje kvalitete života mještana, prije svega djece i njihovih roditelja. Štiti obitelj i obiteljske vrijednosti te ulagati u djecu i mlade, osobni je prioritet svih ministara u Vladi Republike Hrvatske, ali dakako, i cijelokupne Vlade posebice, kad govorimo o demografskoj obnovi. Želim naglasiti kako je današnje otvaranje vrtića upravo i rezultat predanog rada i partnerskog odnosa i našeg Ministarstva i Vlade RH te svih gradova, općina i županija - rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac koja je u Povljani na otoku Pagu u povodu dana Općine, svečano otvorila dječji vrtić i nazočila Svečanoj sjednici. Uz ministricu Žalac i župana zadarske Županije Božidara Longina, svečanosti su nazočili i mnogi drugi uglednici iz javnog i političkog života Županije te mještani.

Sastanak u lipnju u Zadarskoj županiji

- Ono što još treba istaknuti, to je partnerski odnos između Vlade i Hrvatske zajednice županija te naravno, i svih gradova i općina. U lipnju ćemo imati sastanak upravo ovdje, u Zadarskoj županiji - otkrila je u svom prigodnom govoru, resorna ministrica Žalac dodajući, kako je otvorenje povljanskog vrtića isfinancirano iz više izvora u iznosu od gotovo 3,7 milijuna kuna od čega je Europska investicijska banka osigurala 2,5 milijuna kuna. Preko Razvojne banke Vijeća Europe osigurano je preko 400 tisuća kuna te iz Fonda za financiranje kapitalnih projekata za razvoj hrvatskih otoka preko 700 tisuća kuna.

Župan Božidar Longin čestitao je svima Dan Općine te rekao kako je dolazak na otok Pag uvijek ugodan osobito, dolazak u Općinu Povljana koja uspješno funkcionira provodeći svoje planove u djelo i omogućujući svojim žiteljima kvalitetan i sretan život.

Briga za najmlađe je briga za budućnost

- Posebno sam ponosan danas jer se nalazim u ovom prostoru koji će koristiti naši najmlađi. To je naša budućnost. Inače, svoj gospodarski razvoj Općina Povljana prije svega zahvaljuje turizmu, ali vidjeli smo i dio sjajne gastronomske ponude koju nudi otok Pag i Povljana. Upravo je to razlog da je svake godine broj gostiju sve veći. Statistika pokazuje da gosti koji dolaze ovdje provedu više od deset dana što ukazuje na to kako je riječ o obiteljskim gostima koji žele ugodan odmor i opuštanje. Gosti su nam uvijek važni. Ali, najvažniji su nam ipak, naši građani zbog kojih mi i jesmo ovdje i obavljamo svoje dužnosti. Zato Županija ovdje brine i o školi, o zdravstvenim uslugama. Tu je i jedan liječnik obiteljske i dentalne medicine, ljekarna... - rekao je među ostalim, župan Božidar Longin.

Preduvjeti za ostanak mladih na otoku

Načelnik Općine Povljana Ivo Pogorilić rekao je kako je otvaranje novog dječjeg vrtića za njih dragocjena stvar jer znači ulaganje u budućnost i razvoj te dodao kako je u vrijeme prijave za izgradnjom vrtića, Općina Povljana za potrebe 20-tak djece predškolskog uzrasta imala prilagođeni, ali ne i odgovarajući prostor u Domu kulture.

- Radovi na izgradnji vrtića započeli su u srpnju lani. Novi dječji vrtić sastoji se od dvije odgojno- predškolske jedinice s odvojenim sanitarnim čvorom i garderobama te pratećim prostorima. Uz vrtić se nalazi prostrano i potpuno opremljeno dječje igralište - rekao je načelnik Općine Povljana Ivo Pogorilić naglašavjući, kako se ovakvim i sličnim projektima stvaraju preduvjeti za ostanak mladih na otoku.

 

Ministrica Žalac žurila u Gračac

Ministrica Gabrijela Žalac sa suradnicima te zadarski župan Božidar Longin, nakon Povljane žurili su kako bi nazočili i obilježavanju Dana Općine Gračac.
Ministrica Žalac tako je rekla kako je Gračac mjesto koje nedvojbeno zaslužuje posebnu pažnju Vlade RH te Ministarstva na čijem je čelu te kako će tamo razgovarati o novim razvojnim projektima i kako pomoći upravo tom kraju, osobito kad je riječ o ostanku stanovništva na tom području.
- Imamo nekoliko konkretnih projekata koji su isfinancirani, a ono što je ključno za Općinu Gračac, to je stambeno zbrinjavanje koje je Središnji državni ured potpomogao i mogu najaviti isto tako, ono što ćemo u suradnji s nekoliko resora pripremati, a to je energetska obnova starih zgrada upravo u Općini Gračac. Ja očekujem da će biti dosta prijava, a znam da imaju potrebu i za pripremom projektne dokumantacije, pa ćemo naći sredstva i za to kako bi se ljudi mogli prijaviti na fondove EU-a. Ali, ćemo početi pripremati i projekte za sljedeće proračunsko razdoblje - rekla je ministrica Žalac.
 
 

Nagrade Općine

Kako je i običaj, i Općina Povljana je u prigodi obilježavanja svoga Dana dodjelila nagrade svojim najzaslužnijim građanima, pa je tako počasnim građaninom proglašen Milan Zlopaša koji nije iz Povljane, ali tu ljetuje već punih 47 godina, pa ga svi već smatraju - svojim. Posebno priznanje za promicanje Povljane dobio je poznati novinar, kolega Šime Vičević te petero mladih maturanata koji su ostvarili sjajne rezultate na županijskim natjecanjima iz raznih predmeta. Riječ je o Klari Škodi, Ani Mariji Rumora, Adrijani Tičić, Lovri Bačiću i Ivi Tičiću. Godišnju nagradu Općine dobio je i Boćarski klub
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)