Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sve što vam treba za djecu možete uzeti i(li) posuditi

29.04.2019. 10:03
Sve što vam treba za djecu možete uzeti i(li) posuditi


Udruga za obitelj i roditeljstvo Izvor u 2018. godini, potaknuta inicijativom svojih članica, a po uzoru na aktivnosti udruge Betlehem i Pro Vita, pokrenula je projekt pod nazivom Dječja posudionica Izvor. Posudionica je zamišljena kao mjesto gdje se organizirano prikuplja dječja oprema, odjeća i obuća, koja se ustupa trudnicama i obiteljima s manjom ili većom djecom, kako onima u potrebi, tako i svim zainteresiranim roditeljima kojima na kupovanje dječje odjeće i opreme odlazi znatan dio kućnog budžeta i kojima je svaka mala pomoć u nabavi navedenog, dobrodošla.
Potreba prepoznata već duže vrijeme
– Premda je riječ o posudionici jasno je da ne očekujemo povrat istrošene dječje robe ili cipela. Možda kad je riječ o kolicima ili sličnoj dječjoj opremi koja bi se mogla i dalje koristiti, a onome tko ju je posudio postala je nepotrebna, kaže Štefica Laura Paripović, majka četvrto djece i jedna od pokretačica ovog zanimljivog projekta.
Vrlo uredna Posudionica je sjajno opremljena, a roba svrstana po brojevima i to od novorođenčadi do tinejdžerske dobi, odnosno do otprilike 12 godina. Namijenjena je trudnicama i obiteljima s područja Zadarske županije. Po potrebi i u dogovoru s udrugom Betlehem i župnim caritasima usluga je dostupna i roditeljima na širem području Hrvatske.
– Potreba za ovakvom aktivnosti prepoznata je već duže vrijeme, ponajprije tijekom dugogodišnjeg djelovanja udruge Izvor na području zaštite i edukacije trudnica, te suradnje s roditeljima kroz projekte prije spomenutih udruga. Također, rabljena dječja odjeća, obuća i oprema zna biti poprilično očuvana jer ju djeca brzo prerastu, stoga je prikladno da se takva oprema i odjeća ponudi i učini dostupnom majkama trudnicama i obiteljima s djecom, ističe Josipa Birkić, koja je trenutačno trudna sa sedmim djetetom. Svejedno, i dalje je na raspolaganju Posudionici u kojoj smo zatekli još jednu volonterku, Ivanu Pavić, majku dvoje djece.
Dođite po robu i opremu!
– Nas četiri nekako vučemo, ali nismo same. Pomažu nam volonterke koje po mogućnosti dođu do nas i vide što nam je potrebno. Zahvalni smo Samostanu sv. Frane koji nam je ponudio i uredio ovako lijep prostor, kaže Ivana Matulić, predsjednica udruge Izvor.
Premda Posudionica prikuplja robu i dječju opremu, naglasak je trenutačno na tome da oni kojima je potrebno i dođu po robu.
– Neka nam se jave naši sugrađani i njihovi poznanici koji su u potrebi i dođu uzeti što im treba jer nam smisla samo gomilati robu. Nažalost, mnogi roditelji kao da se ustručavaju nazvati nas računajući da ima potrebnijih ili su možda samo obzirni. Neka dođu do nas i potraže što im je potrebno, dodaje Laura Paripović, istaknuvši kako stalno šalju pakete po cijeloj Hrvatskoj, osobito u Slavoniju. 
– Premda mnoge obitelji žive teško, neke i u siromaštvu, mi smo te koje uvijek moramo tražiti one kojima je pomoć potrebna. Nije lako doći do ljudi jer naš je mentalitet takav da su oni koji bi i htjeli doći posuditi možda sramežljivi, ali potičemo sve ljude da slobodno dođu, neovisno o tome jesu li potrebiti ili nisu, vrata Dječje posudionice otvorena su za sve, ističe Paripović.


 


 




Nema susreta bez molitve


Svaki put kad se okupe u Posudionici prvo što naprave Štefica, Ivana i Josipa je molitva.


– Bez zaziva Duha Svetoga ne počinjemo raditi, potrebni smo pomoći s neba u našem radu i djelovanju. Sve činimo iz ljubavi prema Bogu i ljudima, ali smo svjesne da u međuljudskim odnosima uvijek može biti poteškoća. Zato i molimo svaki put kad se nađemo, a to je najmanje jednom, a nekad dvaput ili triput tjedno, kaže Laura Paripović.


 


 


Srijedom od 17 do 19 sati


U prostoriji u sklopu Samostana sv. Frane (klaustar) roditelji/preuzimatelji mogu razgledati, odabrati i preuzeti odjeću, obuću i opremu. Prilikom preuzimanja opreme i odjeće, roditelji/preuzimatelji imaju obvezu ostaviti svoje kontakte i dati na uvid svoju osobnu iskaznicu ili neki osobni dokument djeteta. Također, obitelji i majke trudnice mogu se telefonski ili putem e-maila najaviti kako bi provjerili jesu li u posudionici dostupne veličine odjeće i obuće, te potrebna oprema, ali i dogovorili termin odabira i preuzimanja. Brojevi kontakt osoba su: 095/199-1794 (Štefica), 092/205-1493 (Josipa), 095/907-2997 (Ivana), a email adresa je [email protected].


– Odredili smo da Posudionica bude otvorena svake srijede od 17 do 19 sati, osim u srpnju i kolovozu. No, prema dogovoru može se doći i u bilo kojem terminu. Također, molim naše sugrađane koju žele darovati robu da poštuju sakralni prostor te ne ostavljaju robu pred vratima, već ukoliko ne mogu robu donijeti u terminu prikupljanja, da također nazovu naše brojeve ili nam pošalju email, kaže Pavić.