U Raštanima Gornjim uskoro planirana gradnja Centra za pružanje usluga u zajednici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Novi projekti općine Sv. FIlip i Jakov
Prema riječima načelnika Općine Sv. Filip i Jakov Zorana Pelicarića, planirana izgradnja doma je nastavak uspješnog projekta „ZAŽELI – SV. FILIP I JAKOV“ kojeg je ova općina prva počela provoditi u Zadarskoj županiji
Zadaski list
Centar za pružanje usluga u zajednici imat će prizemlje i kat

Kako bi se građanima treće životne dobi, nemoćnim osobama, osobama s invaliditetom i drugim ranjivim skupinama omogućili što kvalitetniji uvjeti života i skrbi, Općina Sv. Filip i Jakov u Gornjim Raštanima uskoro planira izgradnju javne ustanove socijalne skrbi tj. Centra za pružanje usluga u zajednici Općine Sveti Filip i Jakov. Izrada projektne dokumentacije za gradnju centra te pravno – imovinsko rješavanje zgrade i zemljišta nedavno je završeno i u njih je općina uložila oko 500.000 kuna, a sam projekt će se aplicirati na natječaj koji je najavljen za kraj travnja, unutar poziva na dostavu projektnih prijedloga u otvorenom postupku dodjele bespovratnih sredstava u modalitetu privremeno otvorenog poziva. Ovaj poziv pokreće se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, prioritetne osi 8 – Socijalno uključivanje i zdravlje , specifičnog cilja 9a3 – Promicanje socijalne isključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture, kao druga faza provedbe operacija u okviru spomenutog specifičnog cilja. S obzirom na tematiku, ovaj se poziv oslanja na Strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj (2014. – 2020.)

Svrha ovog poziva je unapređenje infrastrukture kao potpore pružanja socijalnih usluga u zajednici kako bi se smanjio broj institucionaliziranih ranjivih skupina te omogućio njihov proces inkluzije i spriječila daljnja institucionalizacija novih korisnika. Bespovratna sredstva tako će se dodijeliti projektima koji obuhvaćaju aktivnosti ulaganja u infrastrukturu sa svrhom provođenja procesa deinstitucionalizacije (izmještaj korisnika s institucionalnog oblika skrbi), procesa transformacije i/ili procesa prevencije institucionalizacije te razvoja izvan institucijskih usluga i službi podrške u zajednici, te projektima koji ujedno obuhvaćaju aktivnosti namijenjene sljedećim ranjivim skupinama: djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi; djeca i mladi s problemima u ponašanju; djeca s teškoćama u razvoju;odrasle osobe s invaliditetom; starije i nemoćne osobe; beskućnici; osobe s problemima ovisnosti; žrtve obiteljskog nasilja; djeca bez pratnje; članovi obitelji/udomiteljskih obitelji svih ranjivih skupina.

Prema riječima načelnika Općine Sv. Filip i Jakov Zorana Pelicarića, planirana izgradnja doma je nastavak uspješnog projekta „ZAŽELI – SV. FILIP I JAKOV“ kojeg je ova općina prva počela provoditi u Zadarskoj županiji, te koji ima za cilj povećati socijalnu uključenost i razinu kvalitete života 16 osoba kojima je potrebna pomoć u kući, zaposlenjem četiri teže zapošljivih žena koje će krajnjim korisnicima pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

- Zaželi – Sveti Filip i Jakov“ provodi se na području cijele općine Sveti Filip i Jakov koja ima 4.606 stanovnika naseljena u 7 naselja (D. Raštane, G. Raštane, Sikovo, Turanj, Sv. Petar na moru i Sv. Filip i Jakov, Babac), a izgradnja Centra za pružanje usluga u zajednici Općine Sveti Filip i Jakov je njegov logični slijed, koji će također kao i ovaj program, svojim korisnicima, tj. osobama kojima je potrebna dnevna skrb i društvena aktivnost, omogućiti jednostavnije, zdravije i sretnije življenje, rekao je Zoran Pelicarić.

Njegova najveća vrijednost je u tome što koncept ovog doma pruža novu mogućnost svim ranjivim skupinama kojima zbog različitih razloga nedostaje dnevna skrb i društvena aktivnost. Naime, za razliku od domova u kojima je korisnicima ponuđen stalni smještaj i stalna skrb, zbog kojih su razloga ovakvi tipovi ustanova često i dosta skupi, ovaj projekt predstavlja alternativnu soluciju, odnosno rješenje koje korisnicima nudi cjelodnevni i poludnevni boravak, a u okviru smještaja ili boravka usluge prehrane, njege i brige o zdravlju, radne aktivnosti i korištenje slobodnog vremena. Unutar Centra za pružanje usluga u zajednici, koji bi se trebao sačinjavati od prizemlja i jednog kata, tako je u planu izgradnja prostorija za korisnike Centra, kuhinja i blagavaonica, veliki dnevni boravak, sobe za odmor, garderobe za korisnike, prostorije za fizikalnu terapiju, te u okruženju doma parkinga i parka.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno