Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar – grad aktivne djece i promotor zdravlja i sporta

29.04.2019. 12:19
Zadar – grad  aktivne  djece i  promotor  zdravlja i  sporta


Zadrom su danas  zavladali sportski duh, dječji smijeh, radost i  glasno navijanje. Naime, na sportskim terenima Osnovne škole Šimuna  Kožičića Benje održano je veliko sportsko-edukativno događanje pod  nazivom Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih.


Djeca se okušala u 10 sportova 


 




Program je započeo zajedničkim paljenjem plamena Turneje radosti  koji su zapalili predstavnici Grada Zadra i predstavnici Plazma Sportskih  Igara mladih. U sportskom dijelu programa sudjelovala su djeca iz svih  osnovnih škola s područja Zadra koja su se natjecala u graničarima i  trčanju na 60 metara, a pobjednici su se plasirali na državnu završnicu  Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati u Savudriji krajem lipnja. 


Pobjednici finalnih turnira u kolovozu će sudjelovati na međudržavnoj završnici gdje će odmjeriti snage s djecom iz Bosne i Hercegovine i  Srbije u Splitu. Osim sportskog dijela natjecanja, svi okupljeni uživali su  u mnogobrojnim iznenađenjima, izboru najboljeg sportaša Hrvatske, te  edukativnim aktivnostima u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. 


Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska manifestacija u Europi koja djeci omogućuje da se okušaju u 10 sportova: nogometu, malom nogometu, košarci, rukometu, odbojci, tenisu, stolnom tenisu, u  odbojci na pijesku, šahu, graničarima i atletici. Ove godine, Igre mladih  za sad ruše sve rekorde po broju natjecatelja i sudionika. 


Tihana Butorac, glasnogovornica Plazma Sportskih igara mladih, kazala je kako ove godine Turneju radosti organiziraju u 19 gradova. Riječ  je o sportsko-zabavnim jendodnevnim eventima na glavnim gradskim  trgovima, u školama, sportskim dvoranama…, gdje se djeca natječu, između ostalog, i u graničarima i atletici.


 


Dugogodišnja podrška Grada


 


– Riječ je o osnovnoškolcima od 1. do 4. razreda, iz svih škola na području grada u kojem se nalazimo. Uz sportske, djeca su mogla sudjelovati i u raznim edukativnim aktivnostima, poput reciklažnog kornera i  sl., jer svrha igara nije samo natjecanje, već i propagiranje sporta i zdravog načina života, kazala je Butorac dodajući kako se Igre mladih u Zadru organiziraju već dugi niz godina i kako se Zadar na taj način pokazao  kao grad aktivne djece i promotor zdravlja i sporta. 


– Posebno smo među sportovima naglasak stavili na graničare i atletiku (trčanje) kako bismo djeci pokazali da, i bez nekog sportskog predznanja ili profesionalnog bavljenja sportom, mogu sudjelovati, pojasnila  je Butorac dodajući kako se uz zabavni program, glazbu i druženje, kao  popratne segmente ovih igara mladih, najlakše dopire do djece, i u  sportskom i u edukativnom smislu.


Predsjednica Sportske zajednice grada Zadra, Snježana Jurinić, u ime  gradonačelnika Dukića pozdravila je sve prisutne zaželivši im sreću na  ovom i narednim natjecanjima.


– Dugi niz godina podržavamo Igre mladih i drago nam je vidjeti kako  svake godine sudjeluje sve više djece. Želim vam puno sreće uz želju da  grad Zadar prikažete u najboljem sportskom duhu, kazala je Jurinić.