Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

BENKOVAČKA POSLA Za rekonstrukciju i sanaciju cesta 35 milijuna kuna

29.04.2020. 14:19


U Benkovcu je u tijeku izvođenje radova na četvrtom od ukupno 12 projekta Intervencijskog plana Grada Benkovaca vrijednog 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna. Intervencijski plan sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
– U sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovaca započeo je četvrti od 12 projekta, »Rekonstrukcija i sanacija nerazvrstanih cesta – 1. faza« ukupne vrijednosti 35.004.700,07 kuna s intenzitetom potpore od 85 posto, kazala je ing. građ. Marija Bešlić, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnice Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i razvoj.


Pet grupa radova
Unutar prve faze predviđeno je pet grupa radova, započeli su radovi u dvije grupe:
– Započeli su radovi u sklopu četvrte grupe na Velebitskoj ulici, povrh igrališta HNK Velebit, u ulici uz Dječji vrtić Bubamara, Gradsku športsku dvoranu i osnovnu školu. Vrijednost radova je 6.733.101,67 kuna, precizna je Bešlić.
Izvođač radova je Strabag d.o.o. iz Zagreba, a stručni nadzor nad građenjem je Civil engineering consultancy d.o.o. iz Zadra. Predviđeni rok za završetak radova je početak listopada 2020. godine, kada bi ulica po obavljenom tehničkom pregledu trebala biti privedena namjeni.
– Radovi su započeli i na makadamskoj cesti Miranje – kamenolom Somar. Riječ je o petoj grupi čija je vrijednost 2.814.507,29 kuna, naglasila je Bešlić.
Izvođač radova je Strabag d.o.o. iz Zagreba, a stručni nadzor nad građenjem je PRONA-GRAD d.o.o. iz Zagreba. Predviđeni rok za završetak radova je kraj studenog 2020. godine, kada bi ulica po obavljenom tehničkom pregledu trebala biti privedena namjeni.
– Uskoro će započeti i radovi na tri preostale grupe ovog projekta. Izabrani su izvođači radova te slijedi uvođenje u posao i sam početak radova, navodi Bešlić.


Demografski i gospodarski pomaci
Radove u sklopu prve grupe, rekonstrukcija i sanacija ceste L 63125 koja obuhvaća ulice Stjepana Radića, don Mate Klarića, knezova Šubića Bribirskih i dio Šetališta kneza Branimira, radit će Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić Grada i Golemi d.o.o. iz Vrane. Druga grupa se odnosi na rekonstrukciju i sanaciju Ulice kralja Dmitra Zvonimira, radove će izvoditi TIM d.o.o. iz Nadina. Treća grupa radova je rekonstrukcija i sanacija Ulice Antuna Mihanovića, izvođač radova je Strabag d.o.o. iz Zagreba.
– Specifični cilj projekta je izgradnja lokalnih cesta na području Grada Benkovca u svrhu podizanja kvalitete života, stvaranja preduvjeta za gospodarski razvoj i razvoj turizma, kazala je zamjenica gradonačelnika Paulina Kulaš, voditeljica Jedinice za Intervencijski plan Grada Benkovca dodajući kako je kada se prije četiri godine započeo razvijati Intervencijski plan, vizija bila da Benkovac 2023. bude ugodan za življenje, poduzetnicima prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje.
– Kroz tu viziju su definirani određeni ciljevi koji se odnose na ovaj prostor na vratima Ravnih kotara i Bukovice. Cilj je stvaranje pozitivnih demografskih i gospodarskih pomaka u našoj sredini kako bismo imali stabilnije temelje za daljnji razvoj. Reanimacija života i ostanak mladih ljudi su predragocjeni, poručila je Paulina Kulaš.