Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Capak: “Članstvo u stranci je moja privatna stvar”

29.04.2020. 13:54


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, komentirajući stanje u splitskom KBC-u, rekao je kako je zaražen dio osoblja bolnice koje je njegovalo osobe iz Doma za starije, a riječ je o šest medicinskih sestara i jednoj čistačici.
Zaraženo osoblje i njihovi kontakti su u samoizolaciji, što je stvorilo organizacijski problem, no izvještaji iz KBC-a Split govore da je stanje pod kontrolom.
Najavio je da će sutra biti objavljene upute za drugu fazu popuštanja mjera, koja počinje 2. svibnja za crkve, a 4. svibnja za zdravstveni sustav i obrtnike koji dolaze u kontakt sa strankama.
"Sutra će sve biti objavljeno i detaljno objašnjeno" rekao je Capak, ne želeći otkrivati detalje oko povratka u škole.
U četvrtak će biti objavljene i preporuke za vrtiće u kojima će zaštitna oprema biti samo za zaposlene, a za djecu i roditelje stroge higijenske mjere.
"Za djecu je nemoguće propisati socijalnu distancu, no poticat će ih se da ne dodiruju usta, nos i sluznicu i pustiti da se druže", kazao je Capak.
Vezano uz propisivanje mjera za crkve, rekao je da tu nema specifičnosti. HZJZ će dati preporuke, no neće provoditi nadzor i kontrolu. Nadzor, ako bude potrebno, provodit će onaj tko organizira aktivnosti u vjerskim objektima.
Capak kaže da socijalnu distancu ne može nitko kontrolirati, jer je to rizik na svim okupljanjima, ali nada se da će ljudi poštivati upute i mjere.  
Upitan za članstvo u HDZ-u, ponovio je kako je to njegova privatna stvar jer nije politička osoba i ne obnaša političku funkciju.
"Zadržavam svoje privatno pravo da govorim jesam li član neke stranke. Imam fotografije sa svim ministrima koji su bili na vlasti: i s Vargom i Ostojićem i s puno drugih poznatih ljudi, na primjer generalom Praljkom", rekao je Capak koji nije htio komentirati izjavu Branka Bačića da je ponosan što je Capak član HDZ-a.