Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nastupaju Erez Ofer i Elisaveta Blumina

29.04.2020. 18:28


Četvrta Digitalna matineja Koncertnog ureda Zadar donosi nam još jednu poslasticu, premijerni hrvatski nastup violinista Ereza Ofera, koncertmajstora Berlinskog radijskog orkestra (Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin), koji je nastupio uz pijanisticu Elisavetu Bluminu.
Ovo dvoje iznimnih glazbenika povezuje strast prema komornom muziciranju, najprofinjenijem obliku glazbene suradnje koji donosi svu ljepotu, zajedništvo, uvažavanje i eleganciju stvaranja neponovljivog trenutka glazbene interpretacije. Njihov zadarski nastup iz svibnja 2017. poslušajte na Digitalnoj matineji u četvrtak u 11 sati.
Erez Ofer je rođen u Izraelu, gdje je već u dobi od 12 godina pobijedio na Izraelskom radijskom natjecanju, a s 15 je nastupio s Izraelskom filharmonijom pod ravnanjem Isaaca Sterna. Studirao je u SAD-u na Indiana University, potom u Freiburgu te u New Yorku na čuvenoj Juilliard School.
Kao solist nastupio je s Filadelfijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom bavarskog radija, Belgijskim državnim orkestrom, Filharmonijskom orketrom Monte-Carla i Jeruzalemskom simfonijom, pod vodstvom čuvenih dirigenata među kojima su Lorin Maazel i Wolfgang Sawallisch.
Komorna glazba mu je posebna strast koju dijeli s pijanisticom Elisavetom Bluminom, Ruskinjom koja nastavlja tradiciju čuvenog Heinricha Neuhausa.
Rodom iz Petrograda, odrasla je okružena umjetnošću, s majkom pijanisticom i profesoricom na konzervatoriju, te ocem inžinjerom koji je projektirao svemirske brodove. U Petrogradu uči glazbu, balet i povijest umjetnosti, a studij klavira nastavlja u Hamburgu kod Evgenia Koriolova te Andrasa Schiffa.
O svojoj ljubavi prema komornoj glazbi kaže: »Komorna glazba je škola života. Morate biti tehnički besprijekorni, ali također i zajedno disati, slušati se, i zajedno živjeti. Također, komorna glazba pomaže razviti socijalnu inteligenciju!«