Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

OBLJETNICA Državni vrh u punom sastavu u Okučanima

29.04.2020. 09:51


Predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u petak će se u Okučanima naći zajedno drugi put u svega deset dana. Nakon što su trojica najviših državnih dužnosnika 22. travnja položili vijenac ispred spomenika Kameni cvijet u Jasenovcu, na jednak će način obilježiti 25. obljetnicu oslobodilačke akcije Bljesak. Ne bi to, samo po sebi, bila naročita vijest, jer predsjednici Republike, Vlade i Sabora uvijek su 1. svibnja bili u Okučanima, da Milanović svojom prošlotjednom izjavom u Jasenovcu kako bi spomen-ploču HOS-a s natpisom »Za dom spremni«, koja se nalazi u Novskoj, trebalo baciti, nije izazvao pravu lavinu ogorčenih reakcija iz HDZ-a. Kako tih dana nitko iz Vlade i Sabora nije zvao predsjednika da se pridruži proslavi Bljeska, iz njegovog Ureda su u petak inicirali zajedničko polaganje vijenca. U ponedjeljak je na Pantovčak iz njihovih kabineta stigao pozitivan odgovor, pa Milanović, Plenković i Jandroković idu u Okučane.
Kako je jučer ponovio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, bit će to, u skladu s epidemiološkom situacijom, skroman događaj.


Ljutiti branitelji
– Organizirat ćemo sve što je u sadašnjim okolnostima moguće. Naša je poruka braniteljima – ostanite doma i tako pridonesite očuvanju vlastitog zdravlja. Glavni program bit će na HTV-u, kroz posebne emisije u kojima će ratni zapovjednici Hrvatske vojske i policije iznositi sjećanja na ovu briljantnu operaciju, rekao je Medved u Splitu, gdje je obilježena godišnjica osnivanja 4. gardijske brigade.
U Okučanima u pravilu nema govora, pa ih neće biti ni ovaj put, ali će Milanović i ostali vjerojatno davati izjave, kao što su to učinili i u Jasenovcu. Bit će to za predsjednika Republike prilika da pokuša ublažiti bijes braniteljskih udruga što ga je navukao, njima problematičnom, izjavom o HOS-u. HVIDRA i druge udruge, koje su promptno u priopćenjima osudile Milanovića, interpretirali su je na način da je on rekao da tu ploču treba maknuti i iz Novske, odnosno baciti zato što su na njoj imena 11 poginulih branitelja, konkretno pripadnika HOS-a. Stoga su svi oni ustvrdili da je u slučaju Milanovićeve izjave riječ o »blaćenju vrijednosti Domovinskog rata i preziru prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji«. Milanović im je, komentarom na Facebooku, poručio da, naravno, »nije htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a, čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost«. No, to mu pojašnjenje, barem zasad, nije pomoglo i iz redova branitelja i HDZ-a i dalje stižu ocjene da Milanović ne voli Domovinski rat. Zato će predsjednik u Okučanima imati dodatnu prigodu da popravi odnos s ljudima koji vode braniteljske udruge. S njima je on tijekom premijerskog mandata bio u stalnom sukobu. Te su udruge organizirale maratonski prosvjed kojem je cilj bio srušiti Milanovićevu vladu, navodno nedovoljno hrvatski orijentiranu.


Budimo strpljivi
Ali kao predsjednik, Milanović je dobro startao s braniteljima, nisu mu do Jasenovca uputili niti jedan prigovor. Za svog savjetnika za branitelje odabrao je umirovljenoga generala Marijana Marekovića, čovjeka neupitnog ratnog kredibiliteta, a i, primjerice, prihvatio je pokroviteljstvo nad proslavom obljetnice HVO-a. Gotovo usputna rečenica u Jasenovcu je, međutim, bila povod da se retorika udruga branitelja prema Milanoviću vrati u vrijeme šatorskog prosvjeda.
Inače, najavio je Medved u Splitu, u nedjelju će se obilježiti 22. godišnjica smrti ministra obrane Gojka Šuška, također primjereno ograničavajućim mjerama koje su na snazi.
– Vjerujem da će za 30. svibnja, kada nakon dugo godina opet slavimo Dan državnosti, mjere biti takve da ćemo moći slaviti na odgovarajući način. Budimo strpljivi, poštujmo nametnute nam mjere, kako bi se epidemija što prije okončala, kazao je ministar Medved.