Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

USKORO NA PLOVIDBU Pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus kako bi se mogli ukrcati na brodove

29.04.2020. 19:17


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je da je pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus kako bi se mogli ukrcati na brodove u međunarodnoj plovidbi.
"Pomorci, kao specifična skupina radnika, suočeni su s brojnim zahtjevima za provedbu raznih testiranja a posebno u trenutnim okolnostima, gdje većina brodara zahtjeva da prije ukrcaja imaju negativan test na SARS-CoV-2 izrađen PCR metodom", navodi se u priopćenju Ministarstva.
Stoga je Ministarstvo od Stožera civilne zaštite zatražilo razmatranje i eventualno odobrenje mogućnosti testiranja pomoraca prije odlaska na brod kako bi pomorci mogli izbjeći situaciju nemogućnosti ukrcaja na brodove u međunarodnoj plovidbi a koja posljedično vodi i gubitku posla kao i redovnih primanja.
Slijedom te inicijative, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je dao uputu odnosno odobrio mogućnost testiranja hrvatskih pomoraca kao preduvjeta za rad i zaposlenje, čime pomorci spadaju u posebnu skupinu radnika budući da se takvi preduvjeti kod mnogih drugih zanimanja nužno ne zahtijevaju, ističu iz Ministarstva, koje je tu uputu objavio na svojim službenim internet stranicama (https://bit.ly/2Sjm62y). .
"Pomorci u međunarodnoj plovidbi koji će se u svrhu odobrenja ukrcaja na brod morati testirati to će moći napraviti u županijskim zavodima za javno zdravstvo koji su kapacitirani u dovoljnoj mjeri da mogu preuzeti i provoditi testiranje pomoraca na SARS-CoV-2", navode iz Ministarstva mora, uz napomenu da se pomorci za dogovor oko testiranja mogu obratiti izravno županijskim zavodima za javno zdravstvo.
Inače, uputa HZJZ o mogućnosti provedbe testiranja pomoraca datirana je s 23. travanja. U njoj se, uz ostalo, navodi kako su temeljem kontakata sa zavodima za javno zdravstvo u Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku, ti zavodi kapacitirani u dovoljnoj mjeri za testiranje pomoraca, izuzev zavoda u Dubrovniku koji je trenutno "podkapacitiran za taj zahtjev".