Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Beroš: Cijepit ćemo sedam dana u tjednu i 12 sati dnevno

29.04.2021. 11:51


Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je na sjednici Vlade u četvrtak intenziviranje procesa cijepljenja protiv covida-19 koje bi se trebalo odvijati sedam dana u tjednu i najmanje 12 sati dnevno .
Vlada je, kazao je, osigurala dovoljne količine cjepiva te je radi bolje organizacije uspostavljen zapovjedni lanac i imenovani koordinatori na nacionalnoj i regionalnoj razini. Glavni koordinator je ravnatelj HZJZ-a, a imenovana su i tri nova koordinatora – za organizaciju cijepnih mjesta, za distribuciju i  informatičku podršku, rekao je Beroš
Ustvrdio je da je na platformi CijepiSe uspostavljeno funkcioniranje prijavljivanja, a u tijeku je otklanjanje kašnjenja upisivanja podataka o cijepljenjima u evidenciju cijepljenih. Podaci trebaju biti unijeti do 30. travnja, a nakon tog datuma treba osigurati upis cijepljenih u roku od 24 sata, rekao je.
Najavio je angažiranje svih ljudskih resursa radi organizacije cijepljenja sedam dana u tjednu i najmanje 12 sati dnevno, što uključuje dostatan broj cjepitelja i administrativno-tehničkog osoblja, zbog čega su pozvani i Ministarstvu obrane te Hrvatski Crveni križ.
U izradi je novi operativni plan za cijepljenje radno aktivnog stanovništvo, gdje se razrađuje treća faza cijepljenja i gospodarske djelatnosti koje bi trebale biti prioritetne pri cijepljenju.
Beroševo izvješće komentirao je predsjednik Vlade Andrej Plenković kako je "nakon našeg razgovora i traženja ovo priprema da dinamiziramo i ubrzamo proces cijepljenja".
"Važno je da se sve sastavnice zdravstvenog sustava uključe i da to bude napor kako bi se što veći broj sugrađana procijepio što prije", rekao je Plenković. 
Beroš je naveo i kako je u Hrvatsku dosad stiglo više od milijun doza cjepiva,aplicirano 825.000 ili 81,7 posto, a cijepljeno je 648.709 osoba. Veći obuhvat od prosječnih 16 posto postignuti je u dobi od 60 godina i više. Najveći obuhvat prvom dozom je u Zagrebu (18 posto) a drugom dozom u Sisačko-moslavačkoj županiji (6,6 posto). 
Kazao je kako pritisak na bolnički sustav ne jenjava, no oboljeli se odgovarajuće zbrinjavaju, a od bolnica je zatraženo da se omoguće posjete članova uže obitelji teškim i palijativnih pacijentima uz poštivanje epidemioloških mjera.
Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je kako je nacionalni stožer Civilne zaštite na prijedlog županijskih stožera donio sedam odluka koje su već javno komunicirane a odnose se na Dubrovačko-neretvansku, Požeško-slavonsku, Osječko-baranjsku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku, Istarsku i Zagrebačku županiju.
Naveo je kako je provedeno 19.112 nadzora te zbog kršenja mjera izdano 11 prekršajnih naloga, 13 obavijesti o počinjenu prekršaja, 14 usmenih rješenja, 2 pisana upozorenja i 12 optužnih prijedloga dok je naplaćeno šest kazni.
Zbog nenošenja zaštitnih maski izdano je 45 pisanih upozorenja, 60 prekršajnih naloga i naplaćeno je deset novčanih kazni.
Temeljem dojava utvrđeno je 175 kršenja mjera samoizolacije te će biti podneseno 170 prekršajnih naloga i pet optužnih prijedloga. Također je evidentirano 6 kaznenih djela zbog širenja zarazne bolesti, rekao je Božinović.