Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Darovani prvi sportski predmeti

29.04.2021. 08:28


Nogometni klub Primorac iz Biograda na Moru 2019. obilježio je sto godina postojanja. Tom prigodom objavljena je i monografija autora Bernarda Paleke. Iz biogradskog Zavičajnog muzeja stiže vijest o prvim predmetima koje je dobila ova ustanova, a vezani su za povijest biogradskog nogometa.
– Jakov Đinđić iz Sv. Filipa i Jakova darovao je muzeju repliku crveno-bijelog dresa u kojem su nastupali igrači Primorca. Žene tadašnjih nogometaša šivale su dresove ručno. U prigodi 100. obljetnice kluba Đinđić je dizajnirao je i napravio prigodan dres koji je također darovao, kao i šivanu nogometnu loptu – kaže Draženko Samardžić, ravnatelj muzeja, koji ističe još jednu donaciju.
– Milivoj Bogdanić, nekadašnji igrač Primorca, darovao je svoje kopačke. Obojici donatora zahvaljujemo na vrijednim predmetima koje smo invertirali i koji će, kada to bude moguće, biti izloženi kao muzejski predmeti. Riječ je o prvim predmetima vezanima za sport u našem muzeju i nadamo se da će to biti početak prikupljanja i neke druge građe koja će svjedočiti o sportskoj povijesti Biograda. Nekad je i jedan predmet dovoljan da se oko njega razvije priča koja će biti zanimljiva našim posjetiteljima – zaključio je Samardžić.