Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U rad puštena pola milijarde kuna vrijedna Vjetroelektrana Korlat

29.04.2021. 08:00


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić pustili su jučer u rad Vjetrolektranu Korlat nedaleko Benkovca.
– Korlat je prva vjetroelektrana u Hrvatskoj, koja će električnu energiju proizvoditi bez poticaja. Projekt je vrijedan 500 milijuna kuna, a očekivana godišnja proizvodnja je 170 GWh, što iznosi oko 1 posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj i dovoljno je za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava, kazao je Plenković.
Premijer Plenković je istaknuo da bi povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora trebalo dovesti do toga da se čak 30 posto električne energije u 2021. proizvodi iz obnovljivih izvora.


Važno je unaprijed razmišljati
– U tom pogledu projekt poput Vjeroelektrane Korlat u zadarskom zaobalju omogućuje već danas ostvarivanje vizije budućnosti, kazao je premijer.
Naglasio je da oporavak gospodarstva nije moguć bez promjene načina razmišljanja o izvorima, kvaliteti i sigurnosti opskrbe energijom. Predsjednik Vlade smatra da iako smo još uvijek suočeni s posljedicama krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, važno je razmišljati unaprijed i krenuti s projektima koji će omogućiti brži gospodarski rast u razdoblju pred nama, a osobito u sektoru energetike.
– Investiranje u obnovljive izvore energije ima i onaj dalekosežniji karakter jer pretpostavlja ekološki prihvatljivije okruženje, s manjim emisijama stakleničkih plinova što znatno doprinosi unaprjeđenju kvalitete života naših sugrađana, poručio je Plenković, istaknuvši kako će Vlada nastaviti poticati razvoj tehnologija za proizvodnju obnovljive energije i promovirati njene prednosti.
Vjetroelektrana Korlat nalazi se na istoimenoj lokaciji, osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca, južno uz cestu Benkovac – Karin.


Elektrana od 18 vjetroagregata
Elektrana se sastoji od 18 vjetroagregata, pojedinačne instalirane snage 3,6 MW, koje je isporučila, ugradila i pustila u pogon njemačka tvrtka Nordex. Radove na izgradnji infrastrukture i priključka na mrežu te poslove praćenja i nadzora izgradnje izvele su hrvatske tvrtke Ing-Grad i Fractal
​- Ukupno u ovom trenutku, HEP u različitim fazama razvoja ima oko 50 projekata obnovljivih izvora energije, od čega značajan broj na području Dalmacije. Na području Zadarske županije dovršena je izgradnja HEP-ovih sunčanih elektrana Obrovac u vrijednosti 52 milijuna kuna i Stankovci u vrijednosti 26,3 milijuna kuna. Elektrane će moći opskrbiti više od 5.000 kućanstava, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.
Uz SE Korlat, kaže on, HEP na širem području Zadra, odnosno u zaleđu Zadarske županije, u razvoju ima još nekoliko projekata sunčanih elektrana.




Sunčane elektrane u Sukošanu i Kruševu, vjetroelektrana u Lišanima
– Riječ je o sunčanoj elektrani Sukošan (45 MW) i Kruševo (17 MW). Također, istražuje se i mogućnost izgradnje vjetroelektrane Lišane Ostrovičke, snage 220 MW, objavio je Barbarić, te je najavio kako će na lokaciji Korlat započeti izgradnja sunčane elektrane Korlat u vrijednosti više od pola milijarde kuna, koja će uz postojeću vjetroelektranu činiti prvi obnovljivi hibridni energetski park u Hrvatskoj.
Ukupna snaga spomenutih planiranih elektrana, zajedno sa SE Korlat je oko 350 megavata, a potrebna ulaganja procjenjuju se na oko tri milijarde kuna.
– Očekujemo da će u investicijama i nadalje u najvećem dijelu sudjelovati domaće tvrtke, što će potvrditi nezamjenjivu ulogu Hrvatske elektroprivrede kao pokretača hrvatskog gospodarstva, zaključio je Frane Barbarić.