Zapuštena škola na Ravi postat će prezentacijsko-edukacijski centar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarskim otocima sve više novca iz fondova EU
Škola na Ravi odavno nije u svojoj funkciji i zato smo taj objekt rado prepustili LAG-u Mareti koja priprema projekt prenamjene u jedan moderan prezentacijsko-edukacijski centar gdje bi se održavale razne ljetne škole, edukacije, prezentacije i slično. Dakle, škola će i dalje imati širu edukativnu namjenu i vjerujem kako će naš LAG uspješno povući potrebna sredstva iz Programa ruralnog razvoja te u potpunosti obnoviti čitavu zgradu, istraknuo je gradonačelnik Dukić
Primjer dobrog upravljanja gradskom imovinom je i stavljanje u funkciju zapuštenih starih zgrada

Novi protupožarni putovi, idejno rješenje uređenja zgrade bivše osnovne škole u moderan prezentacijsko-edukacijski centar gdje bi se održavale razne ljetne škole, edukacije, prezentacije te izgradnja novog nogometnog i dječjeg igrališta izgradnja mini pretovarnih stanica za otpad, aktualni su projekti na Ravi koju je posjetio gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima.

Izgradnja sunčane elektrane na otoku Ižu

Posebno je vrijedan projekt uređenja objekta nekadašnje mjesne škole koju je Grad Zadar dodijelio na korištenje LAG- u Mareti.
- Škola na Ravi odavno nije u svojoj funkciji i zato smo taj objekt rado prepustili LAG-u Mareti koja priprema projekt prenamjene u jedan moderan prezentacijsko-edukacijski centar gdje bi se održavale razne ljetne škole, edukacije, prezentacije i slično. Dakle, škola će i dalje imati širu edukativnu namjenu i vjerujem kako će naš LAG uspješno povući potrebna sredstva iz Programa ruralnog razvoja te u potpunosti obnoviti čitavu zgradu. Uostalom, primjer je uspješna aplikacija projekta rekonstrukcije zgrade Društvenog doma u Molatu u vrijednosti 912.500 kuna čime će se urediti statika zgrade, postaviti novo krovište i urediti fasada zgrade koja je stara skoro 100 godina, a radove planiramo provesti tijekom ovoga ljeta, kazao je Dukić nakon sastanka s Mladenom Vareninom, predsjednikom LAG-a.
Sredstva EU fondova za razvoj javne i društvene infrastrukture na otocima u svrhu poboljšanja kvalitete života otočnog stanovništva osigurana su i za sanaciju zgrade MO-a Mali Iž. Ovaj projekt vrijedan više od milijun kuna usmjeren je na uređenje suvremenog Turističko - informativnog centra.
Gradonačelnik Dukić razgovarao je s predstavnicima tog Mjesnog odbora i o skorom početku radova na sanaciji i rekonstrukciji rive u uvali Komoševa koji će se izvoditi i uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Na Malom Ižu uskoro slijedi i građevinski zahvat na proširenju mjesnog groblja za što se provodi imovinskopravno rješavanje nekretnina koje ulaze u obuhvat projekta.
Na Velom Ižu tema je bila potencijalni projekt izgradnje sunčane elektrane na otoku Ižu za što postoji interes lokalne zajednice, Grada Zadra i Hrvatske elektroprivrede.

Starim otočnim objektima nova namjena

- Grad Zadar je potpisnik deklaracije o pametnim otocima, ovaj projekt je svakako na tragu i ove deklaracije, ali i smjernica i strategija EU-a kojima je svrha provođenje zelene energetske tranzicije i kreiranja energetske neovisnosti lokalnih zajednica. Važno nam je prije svega bilo još jednom poslušati mišljenje naših Ižana o ovom kapitalnom projektu koji bi mogao biti smjernica za daljnje projekte održivog razvitka svih zadarskih otoka, naglasio je Dukić.
Isto tako, s predstavnicima MO-a Veli Iž dogovoren je početak radova na sanaciji šetnice u tom mjestu za koju je Grad Zadar putem natječaja Ministarstva mora osigurao financiranje u iznosu od 200.000 kuna. Završeni su i radovi na uređenju mjesnog puta u kojoj se inače održava nadaleko poznata utrka Iška kraljica, jedinstvena manifestacija koja najbolje oslikava kreativnost, ali i poduzetnost otočana.
U razgovoru s predstavnicima mjesnih odbora na otocima Iž i Rava gradonačelnik je podsjetio na ovogodišnji javni poziv Grada Zadra za potpore otočnom gospodarstvu i otočnim udrugama.
- Uz objekte nekadašnjih škola na Ižu i Ravi, Grad Zadar aktivirao je i onaj na Zapuntelu i s udrugom Žaruljica sklopio ugovor o korištenju te zgrade gdje se tijekom ovog ljeta planiraju održavati brojne edukacije, prezentacije i ljetne škole. Vjerujem kako je ovo primjer dobrog upravljanja gradskom imovinom odnosno stavljanja u funkciju zapuštenih starih škola na našim otocima, istaknuo je gradonačelnik Dukić.
Također, u pripremi je i kapitalni projekt uređenja bivše vojarne na Molatu za projekt sveučilišta Arhipelogos.

Ulaganja u uređenje luka, obalnog pojasa i igrališta

Najvrjednija ovogodišnja investicija u lučku infrastrukturu na zadarskim otocima u vrijednosti većoj od milijun kuna je sanacija luke Krijal na Premudi koju provodi Županijska lučka uprava. Planiranim radovima sanirat će se postojeća oštećenja gatova i lukobrana te omogućiti siguran prihvat, privez manjih brodova. U suradnji sa ŽLU-om Grad je osigurao i sredstva za projekt uređenja istezališta za brodove u uvali Brgomul u Brguljama, a u tijeku su radovi na sanaciji šetnice na Silbi u duljini 1,5 kilometar.
Mjesne plaže na Olibu i Molatu ove sezone bit će zaštićene plutajućim ogradama kako bi se spriječila plovidba brodicama.
Olib od ove godine ima novo travnato nogometno igralište dimenzija 40 x 20 metara na čije je uređenje uloženo oko 400.000 kuna. Igralište će održavati Mjesni odbor Olib košenjem i navodnjavanjem te koristiti za rekreaciju i organizaciju sportskih natjecanja.
Uz mini pretovarne stanice na otocima Rava i Iž, isti projekti pripremaju se za Premudu, Ist. Također, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odobrio je sufinanciranje uklanjanja 11 otpadnih vozila s Premude, a s ovlaštenom osobom za gospodarenje azbestnim otpadom, s divljeg odlagališta na otoku Silbi uklonjeno je 11,54 tona nepropisno odbačenog građevinskog otpada koji sadrži azbest.
U cilju postizanja propisanih standarda kakvoće mora za kupanje, Zavod za javno zdravstvo Zadar i ove će godine provoditi praćenje i ocjenjivanje kakvoće mora za kupanje na 8 plažnih točaka, i to: Iž (3 točke), Rava, Silba, Molat (2 točke) i Premuda. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno