Željko Domitrović ulovio špara kapitalca od 0,15 kilograma

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Najulov 2021. SEDAMNAESTI NATJEČAJ PLODOVA ZEMLJE I MORA:
Autor: 
Te se noći, u nepuna četiri sata ribolova, jer je u sedam sati trebalo biti na poslu, izmijenilo, od potpune bonace, preko osljepljujućih munja, jakog naleta vjetra i pljuska, do ponovne bonace. A u 4:40 se nakon ponovnog brumanja zategla struna…
ŽELJKO DOMITROVIĆ SA SVOJIM ŠPAROM – Špar je bio težak 0,15 kilograma

Iz Biograda nam se kao vjerni pratitelj i sudionik 'Natječaja' javio Željko Domitrović, s malom, ali zapravo velikom ribom. 

Uživanje do kraja

- Obaveze i posao mi ne dopuštaju da se bavim ribolovom onoliko koliko bih uistinu htio, što je cijena suvremenog načina života koju plaća većina zaljubljenika u ribolov. Ali zato, kada se otputim u neku od svojih ribolovnih avantura, tada uistinu i u potpunosti uživam - priča nam Željko. 

- Vladam brojnim ribolovnim tehnikama, ali mi je ribolov na plovak nekako posebno drag. Pribor je uvijek fin i elegantan, a lovina uvijek prepredena. Konačan uspjeh je ovisan o cijelom nizu predradnji, od primame, preko prezentacije, pa do trenutka kontre - nastavlja Željko svoju priču. 

Vrijeme za nevrijeme 

- Te sam noći lovio ciple i podlanice na plovak već od dva i pol sata iza ponoći. Naravno da se vrijeme poželjelo još jednom poigrati s mojim živcima. Te se noći, u nepuna četiri sata ribolova, izmijenilo, od potpune bonace, preko osljepljujućih munja, jakog naleta vjetra i pljuska, do ponovne bonace. A u 4:40 se nakon ponovnog brumanja zaletio i ovaj šparić ovećih gabarita. Isprva sam mislio da sam ulovio još jednu manju podlanicu, no kada sam ribu uhvatio u ruku i krenuo je otkačiti nemalo sam se iznenadio veličinom ovog lijepog špara. 

Štap kojim sam lovo je bio Interland match 10-30 grama dug 450 centimetara, rola Shimano Exage 3000, najlon 0,18 milimetara, plovak 6 grama, udica Gamakatsu broj 6, a ješka filet srdele. Špar kojega sam ulovio bio je dug 21 centimetar i težak 150 grama. 

Prema Ivanu Jardasu (Jadranska ihtiofauna) špar naraste do 24 centimetara i bude težak do 0,37 kilograma. Primjerak dug 22 centimetra koji je 1958. godine ulovljen u Novigradskom moru je vjerojatno najveći dosad zabilježen primjerak te vrste ulovljen u Jadranskom moru.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)