Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Željko Domitrović ulovio špara kapitalca od 0,15 kilograma

29.04.2021. 11:26


Iz Biograda nam se kao vjerni pratitelj i sudionik 'Natječaja' javio Željko Domitrović, s malom, ali zapravo velikom ribom. 


Uživanje do kraja
– Obaveze i posao mi ne dopuštaju da se bavim ribolovom onoliko koliko bih uistinu htio, što je cijena suvremenog načina života koju plaća većina zaljubljenika u ribolov. Ali zato, kada se otputim u neku od svojih ribolovnih avantura, tada uistinu i u potpunosti uživam – priča nam Željko. 
– Vladam brojnim ribolovnim tehnikama, ali mi je ribolov na plovak nekako posebno drag. Pribor je uvijek fin i elegantan, a lovina uvijek prepredena. Konačan uspjeh je ovisan o cijelom nizu predradnji, od primame, preko prezentacije, pa do trenutka kontre – nastavlja Željko svoju priču. 


Vrijeme za nevrijeme 
– Te sam noći lovio ciple i podlanice na plovak već od dva i pol sata iza ponoći. Naravno da se vrijeme poželjelo još jednom poigrati s mojim živcima. Te se noći, u nepuna četiri sata ribolova, izmijenilo, od potpune bonace, preko osljepljujućih munja, jakog naleta vjetra i pljuska, do ponovne bonace. A u 4:40 se nakon ponovnog brumanja zaletio i ovaj šparić ovećih gabarita. Isprva sam mislio da sam ulovio još jednu manju podlanicu, no kada sam ribu uhvatio u ruku i krenuo je otkačiti nemalo sam se iznenadio veličinom ovog lijepog špara. 
Štap kojim sam lovo je bio Interland match 10-30 grama dug 450 centimetara, rola Shimano Exage 3000, najlon 0,18 milimetara, plovak 6 grama, udica Gamakatsu broj 6, a ješka filet srdele. Špar kojega sam ulovio bio je dug 21 centimetar i težak 150 grama. 




Prema Ivanu Jardasu (Jadranska ihtiofauna) špar naraste do 24 centimetara i bude težak do 0,37 kilograma. Primjerak dug 22 centimetra koji je 1958. godine ulovljen u Novigradskom moru je vjerojatno najveći dosad zabilježen primjerak te vrste ulovljen u Jadranskom moru.