Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Konačno nastavak projekta Mačjak-Šumljak

Autor: Ivana Burica

28.05.2008. 22:00
Konačno nastavak projekta Mačjak-Šumljak


Stečeni su svi potrebni uvjeti – izrađeni su DPU, UPU, Studija utjecaja na okoliš te parcelacijski elaborat. Sve skupa sa zahtjevom za izdvajanjem zemljišta iz šume i šumsko-gospodarske osnove poslano je Upravi za šumarstvo te rješenje o izdvajanju očekujemo početkom ljeta, kazao je Ante Jerolimov
Nedavnim dobivanjem suglasnosti Ureda za upravljanje državnom imovinom za parcelacijski elaborat, koji je izradila tvrtka Navigator, i parcelaciju 384.000 četvornih metara u uvali Prtljug (između k.o. Lukoran i k.o. Ugljan na zapadnoj strani otoka Ugljana) kompletirana je sva dokumentacija potrebna za izdvajanje navedenog zemljišta iz šume i šumsko-gospodarske osnove. Riječ je o zemljištu na kojemu je predviđena gradnja TN Mačjak-Šumljak visoke kategorije.Ideja o projektu postojala je još od 2002. godine, a kad je 2005. godine Općina Preko raspisala natječaj i za najboljeg ponuđača izabrala tvrtku Deep Blue, projekt je stopiran nakon što je Državno odvjetništvo na zemljište postavilo plombu.
Zavrzlame oko vlasništva Naknadno je, naime, utvrđeno da je zemljište, iako je Općina Preko imala čiste vlasničke listove, zapravo u vlasništvu Republike Hrvatske.Država se greškom nije upisala kao vlasnik početkom 90-ih, kad su se inače rješavale procedure oko vlasništva takvih zemljišta. Općina Preko je priznala da je RH vlasnik zemljišta te se nije ulazilo u spor. – Najvažnije je da se zemljište izdvoji iz šumsko-gospodarske osnove, a da bi se to dogodilo potrebno je dokazati postojanje većeg interesa za Republiku Hrvatsku. Za to su sad stečeni svi potrebni uvjeti – tvrtka Deep Blue je s tri milijuna kuna financirala izradu Detaljnog plana uređenja, Urbanističkog plana uređenja i Studije utjecaja na okoliš, a Općina Preko dala je izraditi parcelacijski elaborat. Sve skupa sa zahtjevom za izdvajanjem zemljišta iz šume i šumsko-gospodarske osnove poslano je Upravi za šumarstvo te rješenje o izdvajanju očekujemo početkom ljeta, kazao je načelnik Općine preko Ante Jerolimov ističući da će se time nakon gotovo tri godine konačno stvoriti uvjeti za nastavak projekta.Važno je napomenuti da je zemljište i županijskim PP-om kao i Prostornim planom općine Preko planirano kao turistička zona.
Deep Blue i dalje u igri Kakvoj će se koncepciji pribjeći, odnosno hoće li se Općini Preko dati koncesija na zemljište, hoće li vlasništvo zemljišta jednostavno biti prepisano na Općinu ili će se, pak, zemljište prodati investitoru, još se ne zna. U svakom slučaju, doznajemo od Jerolimova, unatoč zavrzlamama tvrtka Deep Blue još uvijek ima interesa za ulaganje u uvali Prtljug. Svakako, bit će raspisan novi natječaj, a tvrtki Deep Blue u obzir će se uzeti tri milijuna kuna koje je već uložila u dokumentaciju. Ako ponovno pobjede na natječaju, vlasnici tvrtke su već najavljivali da im za pripremu i izradu projekata treba oko 12 mjeseci, a potom još 18 do 25 mjeseci za izgradnju. To bi značilo da bi Turističko naselje Mačjak-Šumljak u funkciji moglo biti već za tri godine.Ako tomu bude tako, otok Ugljan dobit će turistički kompleks vrijedan oko 120 milijuna eura s ukupno 2.200 kreveta u hotelima, vilama i apartmana s visoke četiri zvjezdice.Zaposlilo bi se oko 300 stalnih i 150 sezonskih djelatnika, što je svakako lijep broj, a za budućnost ostanka mladih na otoku događaj od nemjerljive važnosti.Gradnja TN Mačjak-Šumljak predviđena je u tri faze. Najprije bi se izgradio hotel s četiri zvjezdice i kapaciteta 500 kreveta, u drugoj fazi gradila bi se 72 paviljona s apartmanima, a u trećoj 126 samostalnih vila. Kompleks bi imao sve popratne sadržaje uključujući i malu lučicu.