Stvara se datoteka proizvođača vina na području općine Kali

Slika korisnika admin
kali_vinovita
Nagrađeni vinari imali su najbolja crna i bijela vina na "Vinoviti-Kali 2008."

Trinaestu godinu uzastopno u Kalima se održava manifestacija kušanja i ocjenjivanja vina proizvedenih u kaljskim podrumima pod nazivom "Vinovita-Kali 2008". Manifestacija je održana u petak u prostorijama općinskog doma - Udruga žena. Iz godine u godinu zainteresiranih za ovu manifestaciju u općini Kali je sve više, a krug sudionika se širi.
Inicijativni odbor činili su Ante Mišlov, Danijel Lovrinov, Tino Vidov, Duško Vidov i Josip Grzunov.
Komisija koja je ocjenjivala vina bila je u sastavu Zdravko Bušić, Krševan Bosotina, Danijel Lovrinov i Nedjeljko Kolega. Svaki sudionik natjecanja trebao je dostaviti po jednu botilju od 7 dl - kampijun vina za natjecanje i ocjenu. Kad natjecatelj prijavljuje crno i bijelo ili više vrsta vina, onda je dužan donijeti od svake vrste po jedan "kampijun" koji se mora dostaviti najmanje tri dana prije, a ostale obvezne dvije litre po sudioniku mogu se donijeti neposredno. Botilje moraju biti bez ikakve oznake ili naljepnice, po mogućnosti u tamnijoj boci. "Kampijuni" se predaju u strogoj diskreciji. Duško Vidov bio je odgovoran za nepristranost žirija koji je ocjenjivao vina na ovogodišnjoj "Vinoviti-Kali" te je ujedno formirao dokumentaciju - šifru pod kojom je vino bilo u postupku ocjenjivanja i nije se znalo kojem proizvođaču pripada sve do proglašenja konačnih ocjena.
Na ovogodišnjoj održanoj "Vinoviti-Kali" u kategoriji bijelih vina prvo mjesto osvojio je Miroslav-Miroš Kurtin, drugo mjesto pripalo je kapetanu Anti Mišlovu, a treće samom Dušku Vidovu.
Neven Školjarev osvojio je prvo mjesto u kategoriji crnih vina. Drugo mjesto pripalo je Zlatomiru Franovu, a treće opet Dušku Vidovu. Proglašena prva vina dobila su priznanja za tekuću godinu. Svi proizvođači vina, nakon održanog natjecanja, razgovarali su o novim pravilima manifestacije, načinu i poboljšanju organizacije te o novom sastavu žirija i inicijativnog povjerenstva za dogodine.
Povjerenstvo i začetnici ove manifestacije, Ante Mišlov, Josip Grzunov, Tino Vidov, nastoje iz godine u godinu da "Vinovita-Kali" ima svoj smisao i cilj te da se nikako ne zloporabi za neobvezno druženje, nekulturno i prekomjerno konzumiranje i ispijanje vina što bi bilo kontraproduktivno njihovim namjerama.
- Održavanjem ove hvalevrijedne manifestacije želimo njegovati kult vina, taj Božji dar star koliko i sam čovjek. Osim toga, u prilici smo razmijeniti iskustva u tehnologiji i načinu proizvodnje vina te ukazati na štetnost proizvodnje i konzumiranja loših vina. Kod proizvođača vina htjeli bismo stvoriti natjecateljski duh u postizanju kvalitete proizvoda te stvoriti datoteku proizvođača vina na području općine Kali. Nastojat ćemo proširiti broj sudionika selektivno i po određenim i dogovorenim pravilima. Također, želimo da "Vinovita-Kali" postane kulturna, ali i turistička manifestacija gdje bi turisti imali priliku pobliže upoznati bogatstvo i raznolikost ovog otočnog mjesta, kazao je Josip Grzunov.
Nakon ocjenjivačkog dijela, uslijedila je degustacija vina popraćena bogatim domjenkom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno