Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bez navodnjavanja nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje

Autor:

28.05.2009. 22:00
Bez navodnjavanja nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje


Okrugli stol o navodnjavanju jučer je započeo u hotelu Donat u Zadru. Do jeseni ove godine bit će gotov prvi sustav navodnjavanja na Baštici, dogodine krećemo sa Škabrnjom. Tamo gdje postoji poljoprivredna površina i krajnji korisnici mi ćemo ići u izgradnju sustava navodnjavanja, kaže Željko Katuša, pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije
“Aktualni trenutak odvodnje i navodnjavanja u Hrvatskoj” naziv je okruglog stola koji je jučer započeo u hotelu Donat u Zadru. Cilj je, kroz prezentaciju deset pozvanih predavača i stručnu raspravu, sagledati aktualni trenutak odvodnje i navodnjavanja u Hrvatskoj. U okviru predavanja prezentirat će se stečena iskustva, uočeni problemi i teškoće, odnosno dinamika realizacije oba programa. Kroz diskusiju i zaključke pokušat će se dati dodatni stručni poticaj, kao i smjernice za daljnji razvoj melioracijske odvodnje i navodnjavanja u Hrvatskoj.
– U Hrvatskoj se trenutačno pod navodnjavanjem nalazi 15.000 hektara. Naš cilj je do 2020. imati 65.000 hektara pod navodnjavanjem u sedamnaest županija na sedamdeset i šest lokacija. Procjena je da za ostvarenje zacrtanog plana treba 4,5 milijardi kuna, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić.
U Zadarskoj županiji plan je u idućih deset godina izgraditi sustave navodnjavanja za 6.000 hektara što je deset posto od ukupnih obradivih površina na ovom prostoru.
– Bez navodnjavanja nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje. Zadarska županija je u projekt navodnjavanja krenula prije tri godine. Do jeseni ove godine bit će gotov prvi sustav navodnjavanja na Baštici, dogodine krećemo sa Škabrnjom. Tamo gdje postoji poljoprivredna površina i krajnji korisnici mi ćemo ići u izgradnju sustava navodnjavanja, rekao je pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije, Željko Katuša.
Podsjetimo, na području Zadarske županije u tijeku je sedam projekata navodnjavanja, Baštica, Škabrnja, Bokanjac i Rašinovac, Lišansko polje, Kolanjsko i Povljansko polje, Kulsko-korlatsko polje, čiji završetak će doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrede na našem području.
Okrugli stol održava se u organizaciji Hrvatskog društva za odvodnju i navodnjavanje, Hrvatskog hidrološkog društva, Društva inženjera i tehničara Zadar, a pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda i Zadarske županije. Za danas je predviđen obilazak područja u okolici Zadra na kojima se planiraju izgraditi sustavi navodnjavanja.