Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Mendula” procvjetala nakon 32 godine

Autor: Dragana Glavočić

28.05.2009. 22:00
“Mendula” procvjetala nakon 32 godine

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U uređivanju lista surađivali su i učenici naše škole. S obzirom da se radi o učenicima koji ne mogu zapisivati, usmenim putem davali su sugestije kako bi članci trebali izgledati. Žao mi je što list nema zvučnu komponentu, jer naši učenici lijepo pjevaju i plešu, istaknula je urednica lista Jadranka Bubić


U okviru obilježavanja Dana otvorenih dana u OŠ Voštarnica jučer je predstavljen prvi broj školskog lista “Mendula”. Inače, OŠ Voštarnica jedina je posebna ustanova u Zadru za školovanje učenika s većim teškoćama u razvoju. Škola ove godine četvrti put zaredom u mjesecu svibnju organizira Dan otvorenih vrata.
Ravnateljica škole Irena Dukić predstavila je prvi školski list “Mendula”, kazavši da nakon 32 godine postojanja škole kao samostalne ustanove prvi put OŠ Voštarnica objavljuje list.
 Spomenar za djecu i roditelje
– Unutar naše škole osjetili smo potrebu pokrenuti jedan ovakav list i vrlo brzo i lako nastavnici su se organizirali. List nam je bio potreban kako bismo sve svoje aktivnosti mogli negdje zabilježiti, istaknula je Dukić te dodala da iz iskustva svojih kolega zna da javnost baš i nije najbolje upoznata s radom ove škole, odnosno neki i ne znaju gdje se nalazi. Jedan od razloga pokretanja lista jest i informirati javnost o radu OŠ Voštarnica na slikovit način. “Mendula” predstavlja, kako je rekla ravnateljica, promidžbeni materijal škole, ali i njenu osobnu iskaznicu.
Za razliku od ostalih školskih listova u kojima su učenici autori tekstova i fotografija, u “Menduli” su autori tekstova nastavnici koji i potpisuju fotografije. No, činjenica da učenici nisu i novinari, ne umanjuje važnost i vrijednost listu posebno je naglasila ravnateljica Dukić.
– Prvi broj našeg lista obuhvatio je sva događanja i aktivnosti naših učenika, kao što su Blagdan kruha, Božić, karnevalska događanja, sportska natjecanja, studijska putovanja i ostalo, pojasnila je Dukić te dodala da “Mendula” predstavlja spomenar za djecu i roditelje. Nadalje Dukić jer kazala da je akcent u listu stavljen na događanjima jer je vrlo važno pratiti kako se učenici snalaze u novim situacijama.
Slikovni materijal
Upravo postignuti rezultati kod svakog učenika djelatnike škole podsjećaju na ono dobro što su napravili te ih motiviraju na daljnji rad.
U školskom listu uglavnom prevladavaju slikovni materijali kako bi svaki učenik i onaj koji ne može i onaj koji može čitati mogli pratiti list. Ravnateljica je osoboto istaknula da će se nastojati da svaki učenik škole ugleda svoju fotografiju. Također, “Mendula” potiče da rad i djelovanje škole bude transparentno.
Potom se nazočnim medijima obratila urednica časopisa “Mendula” Jadranka Bubić te je kazala da će školski list izlaziti jedanput godišnje. Prvi broj lista nema određenu temu, već je želja tima koji je radio na listu bila predstaviti učenike OŠ Voštarnica.
– U uređivanju lista surađivali su i učenici naše škole. S obzirom da se radi o učenicima koji ne mogu zapisivati, usmenim putem davali su sugestije kako bi članci trebali izgledati. Žao mi je što list nema zvučnu komponentu jer naši učenici lijepo pjevaju i plešu, istaknula je Bubić.
Potom je uslijedio nastup klape Kontrada, recitacija učenika Marijana Ivančića i Marina Šimičevića te druženje s nogometašima NK Zadar. Učenici OŠ Vošatrnica imali su priliku i zaigrati košarku s Rokom Stipčevićem i Jerom Macurom. Učenička zadruga Mocire priredila je izložbu radova od keramike.