Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Općina Pakoštane – jučer, danas, sutra

Autor:

28.05.2009. 22:00
Općina Pakoštane – jučer, danas, sutra

Foto: Vedran SITNICA



Djeca su se mogla okušati u pravljenju sapuna od svinjske masti, jedna je skupina kuhala domaća jela i pekla kruh od maslina, druga je učila o pjesmama i plesovima “svojih starih”, djeca su išla i do Parka prirode Vransko jezero gdje su se upoznali s njegovim bogatim biljnim i životinjskih vrstama te povijesnim znamenitostima


“Općina Pakoštane jučer, danas, sutra” tema je koju su učenici Osnovne škole Pakoštane obrađivali kroz brojne radionice u sklopu Dana otvorene nastave koji je održan jučer. Učenici OŠ Pakoštane i njenih područnih škola u Dragama, Vrani i na Vrgadi sudjelovanjem u radionicama imali su priliku naučiti i upoznati se s drevnim običajima te brojnim kulturnim i povijesnim znamenitostima svoga kraja.
Djeca su se tako mogla okušati u pravljenju sapuna od svinjske masti, jedna je skupina kuhala domaća jela i pekla kruh od maslina, druga je učila o pjesmama i plesovima “svojih starih”, djeca su išla i do Parka prirode Vransko jezero gdje su se upoznali s njegovim bogatim biljnim i životinjskim vrstama te povijesnim znamenitostima…
Oduševljena djeca
U ovom zanimljivu projektu koji su djeca prihvatila s oduševljenjem, sudjelovali su svi učitelji, svih 415 učenika škole i njihovi roditelji, kao i djelatnici Parka prirode Vransko jezero te brojni mještani Pakoštana, Vrane, Vrgade i Draga.
 – Cilj ovog projekta je bio da se djeca upoznaju s općinom Pakoštane, njezinim običajima i vrijednostima jer imamo puno djece koja nisu imala priliku upoznati ovaj kraj, rekao je Vinko Rinčić, ravnatelj OŠ Pakoštane. On je rekao kako su i ranijih godina imali slične projekte, ali ove godine su djeci ponudili puno više sadržaja. Rinčić je objasnio da su sva djeca škole imala priliku odabrati između nekoliko radionica te su se potom uključila u rad. Nakon što se završe sve radionice i obave se planirane prezentacije, dogovorit će se sastanak sve djece, koja će potom imati priliku prezentirati što su naučila tijekom rada u radionici. Zajedničkom prezentacijom svih radova svim učenicima će se omogućiti da se upoznaju s onim što su njihovi kolege radili na svojim radionicama.
 – Djeca danas nemaju klasičnu nastavu, ali mislim da je ovo za njih jako vrijedno iskustvo jer su neki išli na terensku nastavu do Vranskog jezera, drugi su sami izrađivali sapun, treći su kuhali domaća tradicionalna jela, a neki su pjevali tradicionalne napjeve. Mislim da je sve ovo jedno bogato iskustvo za djecu, zaključio je ravnatelj.
Djeca su s oduševljenjem prihvatila projekt i s nestrpljenjem su prionula na posao. Neka su sudjelovala u radionici “Zavirimo u škrinju s jezičnim i narodnim blagom” tijekom koje su izradili rječnik “domaćih riči”, brošuru s fotografijama svjetovnih običaja, a za kraj su izradili monografiju u kojoj su sve objedinili.
 Očuvati tradiciju
“Crkveno blago – Pakoške skule” radionica je kojom se učenike željelo potaknuti na očuvanje vjerskih tradicionalnih običaja i baštine te ih upoznati s posebnostima pakoških skula.
Jedna grupa učenika sudjelovala je u radionici “Kretanje stanovništva Općine Pakoštane” tijekom koje su naučili kako izraditi grafikon kretanja stanovništva i spolno-dobnu piramidu te uočiti proces naseljavanja područja općine.
Djeca su išla i na terensku nastavu na Vransko jezero s kojim su se upoznali učenici, koji su sudjelovali u radionici “Biljni i životinjski svijet Parka prirode Vransko jezero”. Tamo su slušali predavanja “Povijest i kulturna baština Vranskog jezera” i “Živi svijet Vranskog jezera”.
Na Vransko jezero išli su i njihovi kolege koji su sudjelovali u radionici “Vrana – uspavani svjedok prošlosti”.
 – Bili smo na Vranskom jezeru i razgledali smo Vranu, posjetili izvor Biba te srednjovjekovnu utvrdu Maškovićev han. Sad ćemo o tome napraviti prezentaciju koju ćemo prikazati u školi, ukratko su objasnila djeca. Svi su u glas rekli kako im se više sviđa ovakav način učenja nego klasičan.
S njima su se složile i njihove kolege koje su sudjelovali u radionici “Sapun moje bake”. Tamo su učili o povijesnom razvoju sapuna te su sami napravili sapun od svinjske masti i ostataka pršuta, a potom su prali odjeću u lušiji i sapunu. Osim toga izradili su daske za pranje rublja, kalupe za sapun i perače, a na kraju su gledali kako su njihove bake peglale rublje peglom na žeravicu.
Večera za pet naših baka
 – Ovo nikad prije nismo imali priliku vidjeti i jako nam je zanimljivo. Mislimo da je lakše našim mamama nego što je bilo našim bakama, rekla su djeca koja su sudjelovala u ovoj radionici. Dodala su kako im se više sviđa sapun koji je ručno napravljen jer je prirodniji.
I njihove nastavnice Marija Mamić i Marijana Kurtov rekle su da su djeca oduševljena jer su djeca do sad samo čula o tome kako su nekad njihove bake čistile i prale, a sad su imala priliku to vidjeti i sama sudjelovati u izradi sapuna.
U radionici “Večera za pet naših baka” djeca su na tronošcu kuhala bob i koromač s pršutom te su u kaminu pekla pogaču s maslinovim uljem.
 – Djeca su super prihvatila ovu radionicu! Sama su nabrala koromač i skupila drva za potpalu te su sve sami zamijesili i ispekli, rekle su njihove nastavnice Danica Ivas i Danijela Hermans. Na kraju su se svi dobro najeli domaćeg kruha i boba i zapjevali stare napjeve.
Kuhalo se i u radionici “Kuhinja naših djedova i baka” gdje su učenici upoznati s hranom koju su njihovi stari kuhali svaki dan, a što za blagdane. U sklopu ove radionice djeca su povezala kulinarske recepte iz prošlosti s modernima.
Sudionici radionice “Što su pjevali i kako su plesali naši stari” morali su skupiti i zapisati što više starih narodnih pjesama svoga kraja. Potom su izdali nekoliko primjeraka knjižice pod nazivom “Kulturno blago Općine Pakoštane”, a za kraj su naučili pjevati pjesmu “Sve pakoške uske staze” i plesati Pakoško kolo.
Osim s pjesmom i plesom djeca su se imala priliku upoznati s povijesti društvenih igara u njihovoj općini, odnosno s načinom na koji su njihovi roditelji, djedovi i stariji provodili slobodno vrijeme uz društvene igre kao i s narodnom nošnjom.
Djeca nižih razreda također su mogla birati između brojnih radionica pa su mogli naučiti o uskrsnim običajima nekada, o Velikom tjednu i vjerskim običajima u mjestu, o starim jelima za vrijeme korizme i za Uskrs te o Cvjetnici i pletenju pala. Osim toga učili su o starim božićnim običajima, izradi mozaika hana, o tome što su jeli njihovi stari i kakvu su odjeću nosili te o običajima u Vrani. Također su imala priliku posjetiti Park prirode Vransko jezero i povijesne građevine u Vrani. Učenici područnih škola u Dragama i Vrgadi sudjelovali su u radionicama “Dragarski zaseoci, stare kuće i nekadašnji način života” i “Seoski običaji i kulinarstvo” te naučili nešto o povijesnim kolalitetima i povijesnim ličnostima Vrgade.